Wat een gezeik zeg!

Blog van Tijs

in Christelijk Nieuws

Het christendom en de media hebben doorgaans een moeizame verhouding met elkaar. Pas nog weer maakte ik een kerkdienst mee, waarin de dominee mopperde op de media, omdat geen enkele krant een artikel had geschreven over Hemelvaart...

We merken het ook aan De Tafel van Tijs, in de gesprekken met de leden
 van het opiniepanel. Vorige week gaf panellid Tom Mikkers aan rapper Typhoon een compliment, omdat hij zo rustig en genuanceerd had gereageerd nadat hij onterecht was aangehouden vanwege zijn huidskleur. De volgende dag zeiden we tegen elkaar: ‘Wat een mooie analyse van Tom!’. 

Maar ja, het zou natuurlijk veel spectaculairder en mediagenieker zijn als Tom had gezegd: ‘Wat een gezeik zeg, over die aanhouding van Typhoon! Een jonge donkere jongen in een veel te dure auto, natuurlijk hou je die even aan! Helemaal terecht, dat zouden ze vaker moeten doen!’ Dat zou goed geweest zijn voor de uitzending en voor het kijkcijfer, het zou spannende televisie hebben opgeleverd. Maar ja, of u dat had herkend als christelijke opinie en of dat de wereld verder zou hebben geholpen... Ik denk het eigenlijk niet.

Op de school voor journalistiek leerden we het al. Waar zouden christelijke media aandacht aan moeten besteden? Het antwoord staat in Filipenzen 4: ‘Alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat lieflijk, zuiver en eervol is’. Maar ik ben zo bang dat als dat (en alleen dat) het uitgangspunt zou zijn van christenen in de journalistiek, de christelijke media niet lang meer zouden bestaan.

Tot slot een gewetensvraag: had u deze column gelezen als ik er ‘Alles wat edel is!’ boven had gezet, in plaats van ‘Wat een gezeik zeg!'? 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons