Vrijheid van columnistiek

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Telefoontje van de eindredacteur van Visie: of ik in deze column aandacht wil besteden aan de Goot 500. De wat? De Goot 500! Ik leg zo uit wat dat is. Eerst wil ik u even zeggen dat het heel bijzonder is dat de eindredacteur van Visie mij zoiets vraagt. Want daarmee naderen we natuurlijk de randen van de vrijheid van columnistiek.

En voor je het weet denkt u dat deze column onder ‘de lange arm’ van de eindredactie valt. Ik beloof u bij deze: als ik een column schrijf op verzoek, dan zet ik het erbij. Zoals nu ;-) 

De Goot 500 is een beetje gejat van de Quote 500, u weet wel, de lijst van vijfhonderd rijkste mensen van ons land. De Goot 500 gaat alleen niet over de rijkste mensen, maar over mensen die de wereld een beetje mooier maken, legt de eindredacteur uit. Dus ik roep meteen: ‘Wielrenner Steven Kruijswijk, die man die bijna de Ronde van Italië won!’. Diepe zucht aan de andere kant van de lijn. ‘Met mooier bedoel ik rechtvaardiger, Tijs! Jij met je wielrennen altijd!’ 

Oeps. Niet zo slim om zo tegen me te praten als je wat van me wilt, dacht ik nog...
Maar goed, een lijst dus van mensen die de wereld iets mooier – in de zin van rechtvaardiger – maken. ‘Is dat geen mensverheerlijking?’ wierp ik nog tegen. ‘Moet jij zeggen, met je Kruijswijk!’ Hmm. Zit iets in. 

Dus: geheel uit vrije wil zeg ik tegen u: ga gauw naar de nominatiepagina van de Goot 500! En nomineer iemand van wie u vindt dat zij of hij de wereld mooier maakt! 

P.S. Zullen we met z’n allen Steven Kruijswijk doen? Kijken wat er gebeurt... 

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons