'Uit naastenliefde steun ik de Rode Duivels'

Renze Klamer kijkt uit naar 'Sportzomer' NPO Radio 1

in Geloven

Vanaf vandaag maakt de vertrouwde programmering op NPO Radio 1 tijdelijk plaats voor de 'Sportzomer'. “Zo blijven we helemaal op de hoogte van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen, maar leren we ook de deelnemende landen beter kennen,” vertelt EO-presentator Renze Klamer. "Om te beginnen onze zuiderburen."

De NPO Radio 1 Sportzomer begint met het EK voetbal, waarvoor ‘we’ ons helaas niet geplaatst hebben. Toch is er volgens Renze alle aanleiding om de programmering helemaal om te gooien en ons te focussen op dit evenement. “Onze geliefde zuiderburen zijn gelukkig wel van de partij. Is het dan geen mooie oefening in naastenliefde om de Belgen te steunen? Al in de eerste week van de Sportzomer draaft in de uitzending onze ‘voetbaltolk’ op, zodat we de voetbalprestaties van de Belgen in het Vlaamse voetbaljargon kunnen bespreken. Onze verslaggever Reinout Meijer mag de aangeleerde woordenschat meteen in de praktijk toepassen als hij Belgische kroegen afstruint om met fans van gedachten te wisselen.”

Inkijkje in andere culturen
“Dat Nederland niet meedoet, heeft bovendien voordelen,” vindt Renze. “Het biedt de kans ons te verdiepen in andere landen. Nederlanders die in het buitenland wonen, geven ons regelmatig een inkijkje in de voetbalcultuur van het land. Over elk land dat aan het EK meedoet, zijn wel mooie persoonlijke verhalen te vinden. In onze uitzendingen zal livemuziek in talen en muziekstijlen uit diverse landen te horen zijn. En natuurlijk verslaan we alle wedstrijden!”

Meer sport, maar ook meer verdieping?
“Daar hebben we alle ruimte voor tijdens de lange uitzendingen. Human interest krijgt veel aandacht, bijvoorbeeld in een rubriek als De Ode. Hierin brengt elke dag een gast een ode aan iets groots of iets kleins, zoals de knie van een voetballer of de voetbalmoeder die vroeger altijd alle tenues van je elftal waste.”

Waar verheug jij je het meest op? Het EK, de Tour of ‘Rio’?
“In mijn ogen bewaren we het lekkerste voor het laatst, zeker nu ‘we’ bij de spelen goede medaillekansen hebben. Het leuke is dat ik inmiddels in Langs de lijn en omstreken veel sportonderwerpen heb besproken en veel Nederlandse medaillekandidaten voorbij heb zien komen. In 2012 heb ik de spelen al enthousiast gevolgd en nu kijk ik er meer naar uit dan ooit!” 

De NPO Radio 1 Sportzomer gaat vanavond om 20.30 uur van start op NPO Radio 1 

Tekst: Bart van Delen
Beeld: Shutterstock 

Op de foto: Thomas Vermaelen en Kevin de Bruyne tijdens het spelen van de Brabançonne, het Belgische volkslied.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons