Trouwen als maagd verkleint kans op echtscheiding

in Geloven

Ben jij een vrouw en ging jij als maagd het huwelijk in? Goed nieuws: dan is de kans op echtscheiding het kleinst ten opzichte van vrouwen die meerdere seksuele partners hebben gehad. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Nieuw onderzoek naar verband tussen seksuele activiteit en echtscheidingscijfers heeft verrassende bevindingen opgeleverd. De Amerikaanse professor Nicholas Wolfinger (van de Amerikaanse universiteit University of Utah) dook in de archieven en analyseerde cijfers die teruggaan tot 1980. Hij keek naar het aantal seksuele partners die een vrouw had voor ze in het huwelijksbootje stapte en vervolgens hoeveel daarvan zijn gescheiden na vijf jaar. Dergelijke cijfers van mannen zijn niet beschikbaar.

Steeds minder maagd
Hoewel echtscheidingen over alle linies zijn gestegen in de afgelopen 30 jaar, heeft de groep die geen seksuele partners had voor de bruiloft de laagste echtscheidingscijfers. Tegelijkertijd krimpt die groep ook het snelst: in de jaren 70 ging 21 procent van de vrouwen als maagd het huwelijk in, in 2010 is dat aantal gedaald tot 5 procent.

Opmerkelijk: uit de studie bleek geen direct verband tussen het aantal partners en de echtscheidingscijfers. Sterker nog, cijfers van de afgelopen jaren laten zien dat vrouwen met 3 tot 9 partners voor hun huwelijk minder waarschijnlijk zullen scheiden dan vrouwen met 2 partners.

Gelovige vrouwen
Ook is in de studie te zien hoe ‘maagdelijke huwelijken’ tussen 1980 en 2000 steeds meer het domein werden van gelovige vrouwen. In diezelfde jaren bleef het aantal echtscheidingen voor maagdelijke bruiden dalen. Deze bevindingen komen overeen met cijfers dat kerkgangers lagere echtscheidingscijfers hebben.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons