Rutte en paus bezorgd over christenen in Midden-Oosten

in Christelijk Nieuws

Minister-president Mark Rutte is woensdag door paus Franciscus in audiëntie ontvangen. De premier bezocht het hoofd van de Katholieke Kerk in Vaticaanstad in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Rutte sprak ongeveer twintig minuten met paus Franciscus, met behulp van een tolk. De belangrijkste thema’s die besproken werden waren de vluchtelingenproblematiek, de jeugdwerkloosheid in Europa en de positie van christenen in het Midden-Oosten. 

”De Rooms-Katholieke kerk en de andere christelijke kerken kunnen heel goed bestaan naast het islamitische geloof,” zei Rutte na afloop van de ontmoeting met de paus. “We hebben besproken dat door de strijd in Syrië en de opkomst van IS, die we nu aan het terugdringen zijn, christenen daar echter wel gevaar lopen. Het is van belang is dat alle christelijke kerken betrokken zijn, en dat we alles moeten doen om de situatie te stabiliseren.”

Rutte liet na afloop weten dat hij Franciscus niet heeft verzocht Nederland te bezoeken. "Dat is aan de bisschoppen", zei hij. Volgens de premier is de paus "een man met autoriteit" en inspireert hij "velen met zijn boodschap van hoop en verzoening".

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons