Record aantal zelfmoorden in 2015

Aantal zelfdodingen naar hoogste niveau sinds 1996

in Christelijk Nieuws

Het aantal zelfmoorden in Nederland is nog nooit zo hoog geweest als het afgelopen jaar. In totaal 1871 mensen maakten in 2015 een einde aan hun leven. Dat komt neer op gemiddeld vijf mensen per dag. In 2007 kwam het aantal zelfdodingen uit op 1353. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de leeftijdsgroep tussen de 20 en 40 jaar was zelfdoding in 2015 de belangrijkste doodsoorzaak (408 van de 1702 overledenen). Gescheiden mannen en weduwnaars maken naar verhouding vaker voortijdig een einde aan hun leven (45 per 100.000). Dit cijfer ligt ongeveer vier keer hoger dan bij getrouwde mannen en mannen die nooit getrouwd zijn geweest.

Martien van den Helder is nauw betrokken bij de website www.ik-wil-dood.nl
"Vanwege het hoge aantal zelfdodingen heeft het IkzoekGod.nl-team in Nederland een aantal jaren geleden de website www.ik-wil-dood.nl online gebracht. Inmiddels bezoeken ruim 150 mensen per week deze site en helpen de online coaches mensen verder in hun zoektocht naar rust. Daarbij verwijzen ze door naar professionele hulpverlening en bieden ze geestelijke ondersteuning."

Welke concrete hulp kunnen jullie bieden?
"Wij reageren alleen via e-mail, maar dat is geen belemmering om het contact te hebben. Misschien zelfs makkelijker omdat mensen op basis van anonimiteit hun verhaal kwijt kunnen. De concrete hulp die we kunnen bieden is 'luisteren'. Verder proberen we waar mogelijk tips en andere hulpverlening aan te bieden. Veel mensen die reageren zitten meestal al in een hulpverleningstraject, maar blijkbaar kunnen ze hun verhaal of vragen niet altijd goed kwijt". 

Horen jullie ook positieve verhalen van mensen waarmee jullie contact hebben gehad?
"Wat er gebeurt na het contact met ons weten we lang niet altijd. Maar enige tijd geleden kreeg ik 2 reacties van mensen waarmee ik meer dan een jaar geleden contact mee had. Zij vertelden beiden dat ze wilden laten weten dat het goed met hen gaat en dat ze blij waren met het luisterend oor dat geboden was".

In vergelijking met andere Europese landen komt zelfdoding in Nederland relatief weinig voor. De meest recente cijfers op Europees niveau laten zien dat in Rusland de meeste zelfmoorden worden gepleegd (21 per 100 duizend inwoners), gevolgd door Hongarije en Slovenië. Ook in België en Frankrijk ligt het aandeel relatief hoog.

Lees ook: Yvonne verloor haar broer door zelfdoding

Bron: CBS/AD.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons