Quality time met je lastige puber: doe eens lekker gek!

10 tips om samen te beleven

in Geloven

Als ouder is het natuurlijk niet leuk als je puber alles saai en stom vindt. Je vindt het belangrijk om samen dingen te beleven. Misschien komt hij of zij wel in beweging als je een van deze tien manieren eens uitprobeert. Veel plezier!

'Omarm dat hanggedrag en blijf lekker op de bank zitten'

1. Geef je puber drie veto's per week: momenten waarop hij of zijn kan beslissen iets écht niet te doen. Maar: hij of zij is dan wel verplicht een alternatief te bedenken. En zijn de veto's op, dan zijn ze op.

2. Is je tiener weer eens niet vooruit te branden? Omarm dat hanggedrag en blijf lekker op de bank zitten – het liefst de hele nacht. Plan een filmmarathon en ontdek wie het eerste in slaap valt. Spreek af om na elke film antwoord te geven op deze vragen: Ben je nog wakker? Heb je het naar je zin? En welke les heeft deze film je geleerd?

3. Zondagochtend. Standaard gedoe. Je kind wil niet mee naar de kerk. Maak twee bingo-kaarten met christelijk jargon, zoals genade, het bloed van Jezus of aanbidding. Wie heeft het eerst z’n kaart vol?

4. Geef je puber een zaterdag of zondag waarop hij helemaal zelf mag bepalen wat er gaat gebeuren – onder één voorwaarde: jullie doen het samen. Ga gewoon met hem mee, en ontdek hoe hij zijn leven zou inrichten. Durf eens lekker gek te doen!

'Hoogtepunten en mijlpalen moet je vieren'

5. Organiseer een Playstation-toernooi. Bepaal vooraf een ludieke prijs.

6. Hoogtepunten en mijlpalen moet je vieren. Doe af en toe iets echt bijzonders. Ga bijvoorbeeld samen een weekend weg als je zoon of dochter groep 8 verlaat. Reken maar dat hij of zij mee wil!

7. Ga snapchatten met je zoon of dochter. Wedden dat je samen lol hebt – ook als je niet bij elkaar in de buurt bent.

8. Verstop twee bioscoopkaartjes in huis. Alleen als je puber ze vindt, gaan jullie samen een avondje uit.

9. Een wandeling maken? Een kerkje bezoeken op vakantie. Supersaai natuurlijk. Sluit een compromis. Eerst doen jullie jouw activiteit en daarna iets wat je tiener graag wil. Durf het los te laten.

10. Het gaat er vaak niet om wát je doet, zolang je maar tijd en aandacht voor elkaar hebt. Benoem dit en plan dus bewust tijd in voor quality time. Laat je tiener merken dat je hem of haar de moeite waard vindt van je ongetwijfeld schaarse tijd. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons