Niet langer een grijze massa

'Vanaf vandaag zijn de discussies over bootvluchtelingen voor altijd anders'.

in Christelijk Nieuws

Leenard Kanselaar trok een week lang intensief met vluchtelingen op in Bologna in Noord-Italië. "Voor mij zijn ze niet langer een grijze massa", schrijft hij in zijn blog. "Vanaf vandaag zijn de discussies en nieuwsberichten over bootvluchtelingen, voor altijd anders".

Zelfs op het Eurovisie Songfestival is tussen alle lelijkheid nog wat schoonheid te vinden. Natuurlijk, we genoten van Douwe Bob, maar onderstaande dansact maakte de meeste indruk. De voorstelling heet ‘The Grey People’ en gaat over een groep mensen die op de vlucht slaan, in de hoop op een betere en veiligere toekomst.

Mensen zonder identiteit
Vorige week ben ik in Italië geweest. Vanuit Youth for Christ hebben we een kampweek georganiseerd voor jonge bootvluchtelingen. Je weet wel, die gasten die massaal op de stranden van Europa aanspoelen. Boten vol. Een vloedgolf aan vluchtelingen. Een grijze massa. Mensen zonder identiteit. Zonder naam. We noemen ze gelukzoekers, profiteurs of economische vluchteling. We juichen op fora’s wanneer een boot Fort Europa weer niet heeft weten te bereiken en is gezonken. Ja, die gasten bedoel ik.

Maar wat gebeurt er wanneer je een week met deze jongens optrekt? Wanneer we ze ‘wassen’? Wanneer het grijze filter wegspoelt? Dan zie je plotseling een mens. Een uniek persoon met een eigen identiteit.

"In ieder persoon die wij ontmoeten ontdekken we iets van God"

Gods verlangen
En dat sluit aan bij Gods verlangen. Wie je ook tegenkomt, zien als mens. Waarom? Bij het creëren van deze aarde, lezen we het volgende: ‘God maakt de mens. Hij schept de mens naar het beeld van God. Gemaakt om Gods karakter te weerspiegelen.’ In ieder persoon die wij ontmoeten ontdekken we iets van God. Daarom horen we hem of haar als God te behandelen.

Boos
Daar zit ik dan in Bologna. Tussen West-Afrikaanse jongens die zo’n tien jaar jonger zijn dan mij. Ik hoor verhalen over overleven wanneer je boot dreigt te zinken. Verhalen over uit elkaar gespatte dromen. Barre woestijntochten, beschietingen en martelingen. Vrienden en familie die ze hebben achter moeten laten. Ik kijk in ogen die teveel lelijkheid hebben gezien. Ik wanhoop omdat ik ze allemaal een plekje in Nederland wil geven, maar weet dat dit niet mogelijk is. Ik ben boos omdat ik besef dat er voor deze groep te mooie gasten, geen plaats is in Europa.

"Wij zijn gemaakt om Gods te liefde te reflecteren naar onze omgeving"

Liefdevolle daden
Nee, het vluchtelingenbeleid van de Europese Unie kan ik niet veranderen. Maar ik heb wel iets geleerd… ik besef dat we in een wereld vol lelijkheid, oorlog, vluchtelingenstromen, onderdrukking en onrecht de strijd aan mogen gaan met het kwaad. Hoe? Door liefdevolle daden… Wij zijn gemaakt om Gods te liefde te reflecteren naar onze omgeving. Dus we hebben gedanst. We hebben gegeten. We hebben gesport. We hebben gepraat. We hebben vriendschappen gesloten. We hebben de jongens voor even een plek gegeven waar ze geliefd zijn en al hun problemen achter zich kunnen laten.

Nee, bootvluchtelingen zijn voor mij niet langer een grijze massa meer.

Niet langer een grijze massa
Nu ben ik een week thuis. De berichten van boten die zinken en mensen die voor de kust van Italië verdrinken vullen mijn timeline. Ik sla de krant open en zie een foto van opgeviste bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee. Ze zitten er ontredderd en verloren bij. Voor het eerst bekijk ik rustig al hun koppies en plotseling zie ik in al die gasten de gezichten van Muhamed, Papis, Criss, Emel en Sagara. Ik schrik en besef opeens dat bootvluchtelingen voor mij niet langer een grijze massa zijn. Voor mij hebben ze een naam, gezicht en identiteit gekregen.

Vanaf vandaag zijn de discussies en nieuwsberichten over bootvluchtelingen, voor altijd anders.

Tekst: Leenard Kanselaar

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons