'Mijn kind is perfect'

Moeder schrijft emotionele brief aan arts

in Geloven

De wereld van Courtney Baker (Florida) stond even stil toen ze hoorde dat ze zwanger was van een kindje met het syndroom van Down. Maar ze wist wel meteen: dit meisje moet er komen. En kleine Emersyn (Emmy) werd geboren, maar niet dankzij haar gynaecoloog. Hij stelde meerdere malen voor dat ze abortus zou plegen. Maar Courtney weigerde resoluut.

Courtney besloot een brief te schrijven aan haar gynaecoloog. Ze heeft er vervolgens ruim een jaar over gedaan om deze brief te schrijven. Maar de inhoud van de brief zat al in haar hoofd sinds ze wist dat ze een dochter met het syndroom van Down zou krijgen. 

"Ik weet absoluut niet hoe de dokter gereageerd heeft op mijn brief” zei Courtney later, “maar ik geloof dat God een God is van wonderen en dat Hij elk hart kan veranderen." Hieronder kunt u de vertaalde brief lezen.

Geachte dokter,

Niet zo lang geleden vroeg een vriendin aan haar gynaecoloog hoe het met haar baby gesteld was. ‘Hij is perfect’, kreeg ze te horen. Toen haar kindje geboren werd, bleek hij het syndroom van Down te hebben. Ze ging opnieuw naar die arts. Hij keek naar de jongen en zei: 'Ik heb het je toch gezegd? Hij is perfect'.

Haar verhaal heeft me helemaal door elkaar geschud. Enerzijds ben ik blij voor haar dat het zo gelopen is, anderzijds voelde ik verdriet omdat ik me realiseerde wat mij dus ontnomen is.
Waarom heb jij me niet gezegd dat ook mijn kind perfect is?

Ik ben naar je toe gekomen tijdens de moeilijkste periode in mijn leven. Ik was doodsbang voor de toekomst en voelde me wanhopig. Hoe gaat mijn leven eruit zien met een baby met Down? Ik kende de waarheid nog niet en die wilde ik heel graag uit jouw mond horen. Maar in plaats van ons te steunen, stelde je voor om een einde aan haar leven te maken. Ik vertelde je alvast haar naam, maar opnieuw vroeg je of we wel beseften hoe laag onze levenskwaliteit zou worden met zo'n kind in huis. 

Sindsdien zagen we op tegen de afspraken bij jou in het ziekenhuis. De moeilijkste periode in mijn leven werd haast ondraaglijk omdat jij me nooit de waarheid hebt verteld. Want ook mijn kind is perfect.

Ik ben niet boos. Ik ben niet verbitterd. Ik ben gewoon heel verdrietig. Verdretig omdat je totaal geen ontzag hebt voor elk kloppend hartje. Omdat het wonder van die kleine vingertjes en voetjes, longen en ogen je niet meer verwondert. Omdat het zo verkeerd was toen je zei dat een baby met het syndroom van Down onze levenskwaliteit zou doen dalen. De gedachte dat je datzelfde vandaag misschien wéér tegen een moeder gezegd hebt, verscheurt mijn hart. Maar ik ben vooral droevig omdat je nooit mijn dochter Emersyn zal leren kennen.

Emmy heeft niet alleen de kwaliteit van ons leven verhoogd, ze heeft ook duizenden harten geraakt. Ze geeft ons een doel, een soort vreugde die onmogelijk onder woorden te brengen is. Ze laat ons lachen, haar kusjes zijn het zachtst van allemaal. Ze heeft onze ogen geopend voor ware schoonheid en pure liefde.

Ik hoop nu van harte dat geen enkele mama nog moet meemaken wat ik meegemaakt heb. Dat jij nu bij elke echo ook ware schoonheid en pure liefde zal herkennen. En dat je bij de volgende baby met het syndroom van Down de moeder zal aankijken en haar de waarheid zal vertellen: 'Jouw kind is perfect'."

De emotionele brief is intussen al duizenden keren gedeeld op social media. "Ik hoop dat hij Emmy ooit een keer zal zien", besluit Courtney nog. "Ik hoop dat hij mijn brief leest. Want Emmy is het bewijs dat kinderen met speciale behoeften het waard zijn en de wereld kunnen veranderen. Ze is dat nu namelijk al aan het doen."

Bron: HLN.be / Libelle.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons