Juichen voor de scheids

'Een opvoedkundig advies van team Kuipers'

in Christelijk Nieuws

De komende weken gaat EO.nl/geloven op sportles: welke levenswijsheden liggen er verscholen in deze sportzomer? Vandaag: Juichen voor team Kuipers.

Wellicht staat er toch nog een Nederlands team in de finale van het EK. Team Kuipers, wel te verstaand: het scheidsrechtersteam van Björn Kuipers. Ondanks een fout in de wedstrijd Kroatië-Spanje, mag de scheidsrechter blijven fluiten op het Europees Kampioenschap. En dat vind ik heel goed nieuws.

Allereerst natuurlijk omdat er een klein, nationalistisch voetbalsupportertje in me schuilt. Iedere Nederlander die zijn kunsten mag vertonen op het hoogste niveau, is wat mij betreft mooi meegenomen. Maar ook omdat Björn Kuipers gewoon een mooie vent is. Nuchter, vrij bescheiden en een goede scheids. Hij liet een camerateam van de NOS meelopen tijdens de bekerfinale, dit voorjaar. Dat leverde een boeiende minidocumentaire op (zie onderaan deze pagina), die laat zien wat zo’n scheidsrechtersteam eigenlijk doet.

Zeuren op de scheids is er in ieder geval niet meer bij voor mij, dit EK. Het is namelijk wonderbaarlijk hoe weinig fouten er worden gemaakt; tijdens de documentaire zie je met welke snelheid er beslissingen moeten worden genomen. En dat met 22 jonge gasten vol adrenaline, twee betweterige coaches en tienduizenden supporters die al fluitend, schreeuwend en joelend laten weten wat ze van je beslissingen vinden.

Kuipers maakt weinig fouten – en dat terwijl hij geen gebruik mag maken van technische middelen, maar wel overal op het veld moet opletten wat er gebeurt.

Ik vind het bewonderenswaardig hoe hij omgaat met de fouten die hij maakt. Gewoon sorry zeggen, zonder daarna de benadeelde partij voor te trekken – een opvoedkundig advies waar ik nog een puntje aan kan zuigen.

Daarom juich ik dit weekend niet alleen voor de fantastisch voetballende Kroaten, de sympathieke werkers van Ierland en de bebaarde underdogs van IJsland, maar stiekem ook voor Team Kuipers. Als ik ze al zie, want, zo leer ik van hem, een goede scheidsrechter is onzichtbaar. Ik hoop daarom dat ik ‘m zo min mogelijk ga zien. Maar als ik hem zie, zal ik stilletjes voor hem juichen.


Pieter-Jan Rodenburg
Redacteur EO Visie

Achter de schermen bij Team Kuipers

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons