'Je bent mijn moeder niet'

5 tips voor een samengesteld gezin

in Geloven

Als je kind vervelend doet, zeg je daar iets van. Maar wat als het je stiefkind is? Ouders en kinderen die na een scheiding of overlijden een nieuw gezin vormen, komen regelmatig in een emotionele achtbaan terecht. 'Ik had geen idee waaraan ik begon’.

Pauline Schonewille is stiefgezinmediator. In haar praktijk begeleidt ze stellen die moeite ervaren bij het opbouwen van een samengesteld gezin. 

Het is vervelend, maar absoluut niet gek dat een relatie hierdoor onder spanning komt te staan, legt Pauline uit: “Je zit samen in een soort snelkookpan. In een samengesteld gezin gaan sommige dingen veel sneller dan in een normale situatie. Stellen trouwen relatief snel, omdat ze denken dat dit voor iedereen het beste is. Meestal klopt dat ook, maar dat je wat basisprincipes betreft op één lijn zit, betekent niet dat het op praktisch gebied vanzelf gaat. Je moet elkaar leren kennen en leren hoe je communiceert binnen de gezinssituatie.  

'Je kunt niet in je eentje het gebroken gezin van je nieuwe partner helen'

Verslikken
Als stiefouder kun je slechts een waardevolle aanvulling zijn. Je taak is het gezin te verbreden, niet de plaats van een ander op te vullen. Dat is iets waarin veel stiefouders zich in het begin verslikken. Ze gaan enthousiast van start en geven zich helemaal aan het nieuwe gezin. Het is logisch, zeker als christen, dat je voor anderen wilt zorgen. Maar je kunt niet in je eentje het gebroken gezin van je nieuwe partner helen. Dat houd je niet vol.”

Pauline heeft 5 tips voor samengestelde gezinnen:

1. Realiseer je dat een samengesteld gezin geen ‘gewoon’ gezin is, omdat het niet organisch gegroeid is. De geschiedenis die biologische ouders met hun kind delen, kun je als stiefouder niet in een paar maanden inhalen. Accepteer dat het tijd kost om samen een geheel te vormen.

2. Na een scheiding of het verlies van een partner is het belangrijk om het ouderschap opnieuw vorm te geven. Neem afscheid van het idee hoe het had kunnen zijn en schep ruimte voor nieuwe manieren om ouder te zijn.

3. Organiseer voor ieder kind structureel quality time met de eigen ouder. De hond uitlaten, een potje tennissen of samen boodschappen doen: het maakt niet uit wat het is. Bespreek met je kind waaraan hij of zij behoefte heeft, maak een afspraak en houd je hier aan.

4. Neem tijd voor jezelf en weet wat je nodig hebt om goed te functioneren. Misschien is dat sporten, werken of leuke dingen doen met vrienden/vriendinnen. Als je zelf gevoed bent, kun je beter geven en je grenzen aanvoelen. Dat maakt je een fijner gezinslid.

5. Wees niet jaloers op het verleden van je partner waarvan jij geen deel uitmaakte. Creëer samen nieuwe herinneringen en geniet hiervan. Jullie schrijven je eigen geschiedenis!

 

In haar praktijk Familie-Zaken begeleidt stiefgezinmediator Pauline Schonewille stellen bij het opbouwen van een samengesteld gezin. Voor stiefmoeders schreef ze het boek ‘Mijn man heeft een kind’. Een boek vol herkenbare situaties, informatie en tips. Op dit moment werkt Pauline aan een boek voor stiefvaders.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons