'Ik kan me zo moeilijk voorstellen dat U blij wordt van mij'

Brief van Joke Verweerd, schrijfster

in Geloven

Bekende christenen schrijven een brief aan God, als antwoord op Gods vraag: ‘Weet je nog, de eerste liefde?’

Lieve God, 

Dit is moeilijker dan ik dacht... U een brief schrijven als antwoord op Uw vraag: ‘Weet je nog, de eerste liefde?’ 
Ik kroop diep onder de dekens, als ik U dichtbij voelde. Dan dacht ik: het kán niet waar zijn, ik moet eerst nog beter, liever, geloviger, trouwer en anders worden. Héél anders, maar hoe doe ik dat? Waar begin ik? Ik verdwaalde steeds over mijn eigen kronkelweggetjes, nepbruggetjes, drassige paadjes – maar intussen was ik echt wel naar U op zoek. 

U bent geduldig. Als ik me dan moe van alles – vooral van mezelf – radeloos liet omvallen, ving U mij op. En dan dacht ik weer: het kán niet waar zijn, ik moet eerst nog... jawel, datzelfde rijtje.
 Ik zit mezelf in de weg.


De eerste liefde, dat wat ik voel voor U, ik moet het dagelijks uitvinden, veroveren, opgraven en aandurven. Niet omdat ik niet van U houd, maar omdat ik me zo moeilijk kan voorstellen dat U blij wordt van mij. 

Soms sta ik perplex: van mijn kleinzoon bijvoorbeeld. We zingen altijd als ik hem naar bed breng. Zijn lievelingslied is 'Midden in de winternacht'. Dat kan ook in de zomer, hoor. Laatst hadden we het hele repertoire weer gezongen. Ik vroeg of hij ook nog iets aan U te vertellen had. 
“Zal ik even bidden, oma?” 
Dat leek mij een prima idee. 
Hij kneep zijn ogen stijf dicht en met gevouwen handen en zwaaiende benen in de lucht, riep hij: “God en Jezus, bedankt voor de leuke dag. En ik ga nog wel een tekening voor jullie maken, met een schaap en een stal, want daar weet ik alles van!” 

Vijf jaar en dan alles weten van een schaap en een stal! Daar wordt U blij van en ik jaloers. Natuurlijk gaat U dat moment bewaren in dat grote boek van U, een tekening als teken van liefde. Wat vindt U van een verhaal of een gedicht? Of stap ik nu weer in diezelfde valkuil?

Ik houd van U, niet voldoende en zeker niet volmaakt, maar altijd al.

Joke Verweerd, schrijfster

Bron: EO Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons