“Ik bad dagelijks om afstand van hem te nemen”

Na twee jaar strijd kiest Maaike voor ongelovige partner

in Geloven

‘Vormt geen ongelijk span met ongelovigen’ (..) Het is volgens velen dé Bijbeltekst waaruit blijkt dat je als christen geen relatie aan kunt gaan met een ongelovige partner. Maar hoe is het om samen te leven met een niet-christen? Maaike (31) vertelt.

“De stap om aan deze relatie te beginnen, was groot”, vertelt Maaike. Zo groot zelfs, dat ze een paar maanden naar het buitenland vertrekt om afstand te nemen van de situatie. “Ik was ontzettend bezig met het verliefd zijn en het verlangen naar een relatie, maar ik durfde er niet in te stappen. Door weg te gaan, hoopte ik meer rust te krijgen in mijn gevoelens.”

Eén van de dingen waar ze op dat moment mee worstelt,  is het Bijbelvers waarin staat dat je als christen geen relatie met een ongelovige aan moet gaan. “Dat is een heel duidelijk vers. Dat vond ik moeilijk.” Uiteindelijk kiest ze ervoor,  na twee jaar innerlijke strijd, om met Tim samen te zijn. “Die stap heb ik in gebed gemaakt. Ik bad er dagelijks voor om afstand van hem te nemen, maar het lukte niet. Nu we samen zijn, merk ik geen afkeur van God over onze relatie. Ik kan het Bijbelvers inmiddels ook beter naast me neerleggen.”

Verlangen naar bekering
Dat ze vrede ervaart over haar besluit, wil niet zeggen dat het nooit lastig is. “Met name liederen of gebeurtenissen die over de dood gaan, maken me verdrietig. Ik beslis niet of iemand wel of niet eeuwig leven heeft, maar de Bijbel en liederen zijn daar wel duidelijk over. Dat doet pijn, omdat ik heel veel van Tim houd. Ik bid wel voor bekering, dat is toch een verlangen.” Hoewel ze dus verschillend in het leven staan, kunnen ze samen wel over het geloof praten. “Daarbij leggen we elkaar niks op. Voordat we aan onze relatie begonnen, wisten we van elkaar hoe we in het leven staan. Hij is niet christelijk opgevoed.  Hij is later wel met het geloof in aanraking geweest, maar dat heeft hem nooit getriggerd om zich er verder in te verdiepen.”

Hokjesgeest
Het samenleven met een niet-christen heeft Maaike veel geleerd. “Als christenen zijn we er erg goed in om anderen in hokjes te plaatsen, af te keuren of elkaar niet de ruimte te geven. Dat staat haaks op wat we als christenen moeten naleven en valt niet uit te leggen aan een buitenstaander. Dat maakt het christelijk leven niet aantrekkelijker.” Naast die les leerde Maaike ook meer over haar eigen relatie met God. “In het begin van onze relatie was ik veel aan het nadenken en uitleggen, Daardoor kwam ik erachter dat ik veel dingen uit gewoonte doe, zoals bidden voor het eten Toen ik nog alleen was, vergat ik dat wel eens. Als ik dat nu vergeet, herinnert Tim mij daaraan door te wachten met eten. Mijn contact met God is door Tim juist frequenter geworden."

Dat Maaike alle ruimte voor haar geloof krijgt, is voor haar heel belangrijk. “Ik kan het geloof op mijn manier beleven. Er gaat natuurlijk best veel tijd zitten: kerkgang, bijbelstudie en andere kerkelijke activiteiten.”

Geen kerkelijk huwelijk
De toekomst ziet Maaike vol vertrouwen tegemoet, ondanks eventuele hete hangijzers zoals trouwen in de kerk en opvoeding van kinderen. “We weten al dat we niet in de kerk trouwen. Daar voelt Tim zich niet op zijn gemak. Ik vind ook dat het oprecht moet zijn, je voert geen toneelstukje op. Waarschijnlijk is het vragen van de zegen over ons huwelijk straks een onderdeel van het burgerlijk huwelijk.” En de opvoeding van kinderen? “Ik denk dat we er samen wel uit komen. Onze relatie wordt alleen maar sterker.”


Hoe is het om kinderen op te voeden met een ongelovige partner? Lees Christels verhaal.

foto: Pexels

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons