'Het was of de lente doorbrak in mijn hart'

Brief aan God van Minella van Bergeijk

in Geloven

Bekende christenen schrijven een brief aan God, als antwoord op Gods vraag: ‘Weet je nog, de eerste liefde?’

Lieve God,

Oei, dat is nog niet zo’n gemakkelijke vraag! Weet ik het nog, mijn eerste liefde voor U? Hoe gaat dat eigenlijk met liefde naar U? Hoe toon ik die?

Ik moet denken aan mijn prille liefde voor U, toen ik een klein meisje was. Ik zong veel en maakte zelf liedjes voor U. Het allerliefst op de wc, want daar had het geluid zo’n mooie galm. Totaal zonder doel of opzet, maar helemaal blij werd ik daarvan! Maar als het gaat om meer bewuste liefde, denk ik vooral aan de momenten dat U mij zag en ik geraakt was door Uw liefde voor mij.

De eerste keer dat ik mij sterk bewust werd van Uw aanwezigheid was op een zondagochtend, in de winter, bijna twintig jaar geleden. Eigenlijk in een fase dat U voor mij niet heel dichtbij meer was. Geloof deed me niet superveel. U weet vast dat ik in de nacht vaak worstelde met allerlei thema’s. Wie ben ik nu? De veiligheid van mijn middelbare school lag net een half jaar achter mij. En het studentenleven voelde nog niet geheel prettig.

Ik vergezelde die zondag een vriend in een andere woonplaats. De voorganger sprak woorden die op de een of andere manier midden in mijn hart belandden. Plotseling rolden de tranen over mijn wangen. Ik voelde me zo ontzettend gezien en geliefd door U. Overweldigend. Het was of de lente doorbrak in mijn hart. Heer, ik weet niet wat daar gebeurde, maar de liefde en warmte die U daar gaf, ben ik nooit meer vergeten! Die diepe ervaring dat U er was, heeft U gelukkig vaker aan mij geschonken. Bedankt daarvoor!

En als ik eerlijk ben, typeert dit misschien wel mijn liefdesgevoelens ten aanzien van U. Ik beantwoord vaak Uw liefde. Dat komt voor mijn gevoel niet puur vanuit mijzelf. Ik reageer op Uw trouw, Uw aanmoedigingen, Uw schoonheid. Terwijl ik dit opschrijf, vraag ik mijzelf af of dat wel helemaal eerlijk is voor U. Dat U altijd de eerste stap moet zetten, voordat ik antwoord. Of vindt U dat wel prima?

Gelukkig is het er soms wel, dat hele spontane. Dan schieten er, zonder doel of opzet, woorden in mijn hoofd. En componeer ik op de fiets spontaan een lied voor U. Nog net zo heerlijk als vroeger!

Minella van Bergeijk, Hoofdredacteur van Eva

Bron: EO Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons