'Gevoelige onderwerpen bespreken via whatsapp is linke soep'

Coach Joke Bosman geeft tips bij verbroken familierelaties

in Geloven

"Ruzie en verwijdering in je eigen familierelaties is enorm ingrijpend. Een bloedband blijft altijd, ook als je het contact met elkaar verbreekt," zegt Joke Bosman. Joke is zelf ervaringsdeskundige en werkzaam als coach, ze begeleidt mensen die een verbroken relatie met hun ouders - of kinderen - hebben. Ze deelt haar ontdekkingen en tips.

Joke heeft sinds 2001 een eigen praktijk voor coaching, waar ze regelmatig mensen met familieproblemen spreekt. Haar hart gaat speciaal uit naar de groep van ouders en kinderen die het contact verbroken hebben. Hieronder bemoedigingen voor zowel de kinderen als de ouders.

Contact met je ouders verbroken?


Tip 1:
Probeer een paar goede vrienden te vragen om naast je te staan. Liefst vrienden die goed kunnen luisteren, bij wie je met je verhaal terecht kunt, zodat je onvoorwaardelijke steun ontvangt.

Tip 2: Alles wat je voelt, mag bestaan. Verdriet, boosheid, walging, schuld, onmacht, angst, opluchting, bevrijding. Probeer je hart met je hoofd te verbinden, zodat je ontdekt wat je nodig hebt om goede beslissingen te nemen. Weet je niet wat je voelt? Luister naar je lichaam, zij heeft je veel te vertellen. Weet je lijf het ook niet? Zoek professionele hulp.

Tip 3: Hoe ervaar je de relatie tussen jou en God? Op welke manier heeft wat er tussen jou en je ouders gebeurd is, invloed? Wat helpt jou om God te (blijven) zien als degene die onvoorwaardelijk naast je staat en van je houdt?

Tip 4: Bedenk dat liefde ook eerlijkheid betekent. De lieve vrede in stand houden en conflicten vermijden, is niet perse liefde. Bijvoorbeeld: je ouders eren, is niet alleen respect hebben, maar alles zien wat er is, zowel het goede als dat wat pijnlijk is.

Tip 5: Probeer helder te krijgen wat jouw (menselijke) taak is en wat Gods taak is. Als christenen hebben we altijd hoop, maar tegelijkertijd kan 'ijdele hoop' in de weg staan voor het accepteren van de realiteit.

Tip 6: Over gevoelige onderwerpen communiceren via mail of whatsapp is linke soep! Zeker als je een bericht in the heat of the moment verstuurt. Waar mogelijk: zeg belangrijke dingen face to face, eventueel in het bijzijn van een ander.

Tip 7: Bedenk dat je altijd een kind van je ouders blijft. Zij hebben je het leven gegeven, dat blijft. Als de relatie verstoord of verbroken is, dan hoort het er bij om te rouwen om wat er niet is. Lukt het je niet om daar mee om te gaan, zoek dan professionele hulp.

Tip 8: Het kan zijn dat je ouders niet erkennen of zelfs ontkennen wat er gebeurd is. Geef deze erkenning dan aan jezelf, met behulp van anderen. Dit is overigens geen eenvoudige klus.

Tip 9: Besef dat er bij God vergeving is, wat iemand ook gedaan heeft. Vergeven is niet doen alsof het niet gebeurd is, maar de ander en je verleden aan God overdragen zodat jij kunt loslaten en doen wat nodig is om wat gebeurd is te verwerken. Als je vergeving wordt gevraagd, voel of je er aan toe bent en besef dat een dergelijk diep proces niet gehaast gedaan kan worden. Als je geen vergeving wordt gevraagd, start het proces van vergeven met behulp van een ander, zodra je er aan toe bent.

Tip 10: Belangrijk: vergeven niet hetzelfde als verzoenen! Het een volgt niet automatisch op het ander. Het is voor iedereen anders wat er na vergeving nodig is om tot verzoening te komen: bijvoorbeeld afspraken maken, een tijdje rust, elkaar eerst een paar keer op een neutrale plek ontmoeten of iets dergelijks.

Tip 11: Als je relatie met je ouders al enige tijd verbroken is en je hebt je weg daarmee gevonden, kijk om je heen wie in dezelfde situatie zit. Mogelijk kun je (elkaar) tot steun zijn omdat je zult herkennen. Bied je aan als lotgenoot. Zo kan er uit iets moeilijks toch ook iets goeds voorkomen.

Heeft je kind het contact verbroken?


Tip 1:
Zoek steun! Een verstoorde relatie met je kind is ingrijpend. Ongetwijfeld ervaar je heftige gevoelens als verdriet, boosheid, onmacht, schuld enzovoort.

Tip 2: Probeer schuldgevoel om te buigen naar het nemen van verantwoordelijkheid. Bedenk eerlijk wat jouw aandeel is (geweest) in deze situatie en erken dit. Als je hierover in gesprek bent met elkaar: vermijd algemeenheden, maak het liever specifiek en precies.

Tip 3: Vermijd uitspraken zoals 'maar ik heb gedaan wat ik kon en ik bedoelde het goed.' Erkenning voor jouw goede bedoelingen komt vanzelf als het gesprek positief ontwikkelt.

Tip 4: Besef dat 'houden van je kind' en 'zelf fouten maken' twee verschillende dingen zijn. Ook als je zielsveel van je kind houdt, kun je fouten maken, of je kind benadeeld hebben. Een kind verbreekt niet zo maar het contact, daar gaat meestal een heel diep proces aan vooraf. Als je geen idee hebt waarom je kind de relatie verbreekt, vraag ernaar. Als het kan, via het betreffende kind, anders via familie en bekenden. Of ga in therapie.

Tip 5: Kies er bewust voor om geen oordelen te hebben over je kind, zoals 'je was ook zo druk, lastig, gevoelig, stil vroeger.' Vertrouw er op dat je kind zijn of haar aandeel zelf zal onderzoeken, net zoals jij volle verantwoordelijkheid mag nemen voor jouw gedrag - en voor de situaties die je lastig vond om mee te gaan.

Tip 6: Je mag rust en troost vinden in het feit dat er bij God vergeving en liefde is, altijd en voor welke actie dan ook. In relatie met je kind, is het belangrijk om te beseffen dat vergeven niet hetzelfde is als verzoenen. Het een volgt niet automatisch op het ander.

Tip 7: Als het mogelijk is: vraag aan je kind wat hij of zij op dit moment nodig heeft en wees eerlijk of je het wilt en kunt geven.

Tip 8: Als je relatie met je kind al enige tijd verbroken is en je hebt je weg daarmee gevonden, kijk dan om je heen wie in dezelfde situatie zit. Mogelijk kun je (elkaar) tot steun zijn omdat je veel zult herkennen. Bied je aan als lotgenoot. Zo kan er uit iets moeilijks toch ook iets goeds voorkomen.

Boekentips:

- -

Meer lezen? In het nieuwe Eva Magazine vertelt Ingrid hoe ze na tal van beschuldigingen aan het adres van haar man en veel verdriet, nam Ingrid een heftig besluit: ze brak met haar ouders en al haar broers en zussen.

Afbeeldingen: Pixabay

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons