Geen ontmoeting tussen leiders Israël en Palestina

in Christelijk Nieuws

Pogingen van het Europees Parlement om de presidenten van Israël en Palestina in een ontmoeting bijeen te brengen in Brussel zijn donderdag mislukt. Volgens de Israëlische president Reuven Rivlin weigerde de Palestijnse president Mahmoud Abbas in te gaan op de uitnodiging. EU-buitenlandchef Frederica Mogherini wilde hierop geen commentaar geven.

Zowel Rivlin als Abbas hield deze week een toespraak in het Europees Parlement. Volgens Rivlin heeft de tweestatenoplossing die Europa voorstaat geen kans van slagen. Directe dialoog tussen Israël en de Palstijnen is volgens hem de enige weg om het vertrouwen op te bouwen.

Abbas verwelkomde het recente Franse initiatief om de gesprekken over vrede nieuw leven in te blazen wel. Hij stelde dat Israël zijn land in een openluchtgevangenis heeft veranderd.

EU-president Donald Tusk zei Rivlin erop te hebben gewezen dat Israël een einde moet maken aan de illegale nederzettingen op Palestijns gebied en het vernielen van Palestijnse bezittingen. “Want die staan een tweestatenoplossing in de weg.” Hij veroordeelde de recente terreuraanslag in Tel Aviv. “Er kan geen vooruitgang zijn als er geen einde komt aan het geweld”, aldus Tusk.

Mogherini voegde daaraan toe ervan overtuigd te zijn “dat we vrienden kunnen zijn van Israël én Palestina”. Dat geeft ons de mogelijkheid bruggenbouwers te zijn.”

Israël schortte vorig jaar de contacten op met EU-instellingen die betrokken zijn bij de onderhandelingen vanwege het besluit dat op producten uit bepaalde Joodse nederzettingen vermeld moet worden dat ze uit bezet gebied komen.

Bron/beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons