Geen gezicht

Blog van TimZingt

Hope kijkt me aan vanaf zijn altijd zonnige foto. “Zijn ze ook bij jou langs geweest?” vraag ik hem. “Wie?” vraagt Hope. “De musketiers met hun megalomane marathon die over jouw continent razen,” foeter ik.

“Ik word daar zo onpasselijk van: geld ophalen prima, maar waarom in jullie ongerepte reservaat? Normaal moeten musketiers al naar de Ardennen of Schotland omdat ze daar bij de laatste gezinsvakantie hun mannelijkheid hebben laten liggen. Nu moet Afrika het ontgelden: groots en meeslepend hardlopen. Highfives gevend, zich intens relevant voelend, rennen ze door dorpjes vol schrijnende armoede. Daarna terug naar het sterrenhotel-met- alleen-maar-blanken, businessclass terugvliegen naar hun mooie nieuwbouwhuis en dan de filmpjes op Facebook posten. Yolo!” 

Hope zegt bedremmeld: “Ik vond het wel een mooie actie. Ze halen een hoop geld op en we staan weer eens in de belangstelling.” “Ik vind het geen gezicht, al die dikke rennende westerlingen,” blaf ik. “Het is het cynisme en de decadentie ten top!”
 “Je hebt gelijk!” zegt Hope, na enig nadenken. “Het is van de zotte dat musketiers de meest rare capriolen uithalen om geld in te zamelen. Een bericht over hongersnood of vluchtelingen is blijkbaar niet genoeg meer, er moeten westerse christenen heen om daar door een hoepel te springen. Liefst een bekende tv-presentator of een artiest die daar ook nog een liedje zingt of een clip opneemt. Fraai gezicht is dat! Dat vind jij cynisch, en gelijk heb je! Maar weet je wat ik nog cynischer vind? Dat mensen zoals jij pas bereid zijn te geven als er een bekend gezicht opduikt. 

Weet je waarom? Omdat armoede geen gezicht heeft. Al die vluchtelingen in de bootjes, al die mensen in die dorpjes, hebben geen gezicht. Tot een musketier langs rent en zijn gezicht even leent om deze mensen in beeld te brengen. En dan geven de christenen ineens wel. Dat is mooi van de musketiers, maar eigenlijk te ziek voor woorden: dat jij pas geeft als er een overgewichtige Athos of d’Artagnan langs komt sjokken in zijn net te kleine polo met nummer vier. 

Het is geen gezicht, maar geeft mij wel een gezicht. 
Hope kijkt mij recht aan: “Waarom liep jij niet mee, Tim?” “Bang voor gezichtsverlies,” piep ik. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons