Duglegur

‘Soms is geloven als een pot voetbal’

in Christelijk Nieuws

De komende weken gaat EO.nl/geloven op sportles: welke levenswijsheden liggen er verscholen in deze sportzomer? Vandaag: Duglegur.

In IJsland wonen ongeveer 350.000 mensen, net zo veel als in de provincie Utrecht. Toch is de voetbaldwerg een van de smaakmakers op het EK voetbal, dat deze week zelfs Engeland uit het toernooi knikkerde. Nu wacht Frankrijk, dat met enige zorgen vooruitkijkt naar de wedstrijd tegen de woest bebaarde heren met hun imponerende ‘haka’, een strijdkreet die doet denken aan een inval van de Vikingen. Op internet circuleert inmiddels een grafiekje waarin wordt uitgelegd hoe de selectie van het nationale elftal tot stand kwam: als je alle vrouwen, kinderen, schaapherders, vulkaanwachters en in de kraag gevatte bankiers wegstreept, houd je precies 23 mannen over (de coach komt uit Zweden). 

De christelijke voetbalkijker moet natuurlijk meteen denken aan dat andere heldenverhaal, dat zich duizenden jaren geleden afspeelde: Gideon, die met een handjevol mannen een leger bedwong. Ook hij maakte een uiterst merkwaardige selectie van deelnemers en gebruikte een imposante haka van brekende kruiken. Volgens Google had Gideon bovendien een baard (het lijkt alsof iedereen die ertoe doet in de Bijbel een baard heeft, wat minder behaarde gelovigen altijd een beetje zeer doet).

Maar de IJslanders en de bende van Gideon delen nóg een geheim. Dat laat zich prachtig omschrijven met een IJslands woord dat nauwelijks uit te spreken is: duglegur. Het betekent iets als ‘hard werken, moed en je opofferen voor een groter doel’. Bij de NOS legde een IJslandse socioloog (die dus niet mee voetbalt) het uit: “Onze spelers blinken uit in duglegur. Ze spelen met hun hart in de zin dat ze hun ego opzijzetten in het belang van het grotere doel. Voor veel buitenlandse voetbalvedetten overheersen andere belangen, zoals geld en prestige.”

Soms is geloven als een goeie pot voetbal. Zondag speelt IJsland tegen Frankrijk, een uitstekende gelegenheid om de kerkdienst nog eens dunnetjes over te doen. Duglegur!


Maarten Vermeulen
Eindredacteur EO Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons