Drukke dag? 10 tips voor 'quality time' met God

in Geloven

Heb jij dat ook? Dat je de hele dag door van de ene naar de andere verplichting vliegt? En zit je eindelijk op de bank, dan is het heel verleidelijk om even televisie te kijken in plaats van stille tijd met God te hebben… Met deze tips neem je tijd voor Hem door je dag heen!

1. Adem!
Tassen inpakken, zorgen dat je kinderen iets voedzaams binnen krijgen en met gierende banden naar je werk: het ochtendritueel verloopt in veel huishoudens verre van rustig. Zorg daarom dat je eerst even tot jezelf komt. Hoe? Ga op de rand van je bed zitten en adem met je ogen dicht een paar keer diep in en uit. Tijdens deze oefening kun je God danken voor een nieuwe dag of een kort gebed uitspreken.

2. Whatsappen
Ik beken gelijk schuld: vrijwel ieder vrij moment op de dag gebruik ik mijn telefoon om whatsapp en social media te checken. Nodig? Nee, meer een slechte gewoonte. Maar social media kun je ook ten goede gebruiken: waarom geen whatsapp-groep met medechristenen aanmaken? In deze whatsapp-groep kun je geloofsitems delen: een nummer dat je raakt, een mooie geloofsquote, een bijzonder geloofsverhaal. Op social media is genoeg te vinden ;-) Spreek met elkaar af of je het op z’n beloop laat of onderling een dag afspreekt dat je aan de beurt bent om iets te plaatsen. Je zult zien dat je er energie van krijgt!

3. Plak een poster op een plek waar je veel komt
“Eigenlijk moeten we hier een poster met een mooie overdenking hangen. Dan kun je dat in je opnemen terwijl je wacht”, lachte een collega laatst terwijl ze bij het kopieerapparaat stond te wachten. Ok, bij niet-christelijke werkgevers gaat deze vlieger misschien niet op, maar bij christelijke werkgevers mag je ‘wachtplekken’ vast wel wat opleuken. Dat zorgt niet alleen voor een glimlach bij jou, maar ongetwijfeld ook bij je collega’s.

4. Maak keuzes: je kunt niet alles tegelijk
Ik ben niet met het geloof opgegroeid, maar rond mijn 20e tot geloof gekomen. Daardoor heb ik wel eens het gevoel dat ik een inhaalslag moet plegen en wil ik veel te veel tegelijk. Wil jij ook dicht bij God zijn, maar weet je niet waar je moet beginnen? Schep dan kaders voor jezelf. Kies een Bijbelboek uit of een thema dat je aanspreekt. Zorg dat je je daar voor een bepaalde periode op focust. Daarnaast is het goed om te bedenken hoe jij als christen in de wereld staat. Hoe laat jij zien dat je je naaste lief hebt? En dat je, als christen in woord en daad, een verschil maakt voor de mensen om je heen? Misschien draag je het geloof wel meer uit dan je zelf doorhebt.

5. Bidden kan overal
Op de fiets onderweg naar je werk, tijdens een rondje hardlopen: bidden kan overal en altijd. Soms zijn we zo gehaast, dat we onderweg van of naar huis nauwelijks de tijd nemen om om ons heen te kijken. Zonde, want de Schepping heeft zoveel moois te bieden! Gebruik je lunchtijd eens om te wandelen en verwonder je over Zijn Schepping. Sta je in de file? Neem je omgeving dan eens in je op en dank God voor Zijn werk.

6. Maak een playlist van je favoriete muziek

We hebben allemaal bepaalde nummers die ons troosten, bemoedigen of inspireren. Nummers waarbij we ons heel dicht bij God voelen. Verzamel die nummers en maak een playlist aan op je telefoon. Een mooie gospelcd thuis of in de auto luisteren kan natuurlijk ook.

7. Luister naar een overdenking
Op de dagen dat ik thuis ben voor onze kinderen, vind ik het belangrijk dat ik er ook écht voor ze ben. Een uitzondering is het eten maken: dan mogen ze van mij even een filmpje kijken, zodat ik in alle rust kan koken. En als zij toch rustig zitten, leent de tijd zich prima om een korte overdenking te beluisteren. Je vindt ze bijvoorbeeld hier.

8. Rituelen
Het is een van de moeilijkste, maar tegelijkertijd ook een van de mooiste uitdagingen waar ik nu voor sta: het geloof meegeven aan mijn kinderen. Naast het ‘ik ga slapen, ik ben moe’ bid ik elke avond met mijn zoontje van 3. Hij vertelt zelf waar hij God voor wil danken ("dat ik met papa heb gestoeid") en vraagt me van alles over God. Absolute 'quality time' met hem en God. 

9. Koop een (dag)boek met korte overdenkingen
Loop een (christelijke) boekhandel in en laat je verrassen door de ruime keuze in boekjes met korte dagelijkse overdenkingen. Je kunt ook kiezen voor een mooi schrift waar je elke dag in schrijft, bijvoorbeeld: 3 dingen waar je dankbaar voor bent, of 3 dingen waar je mee worstelt. Hiermee maak je niet alleen je hoofd ‘leeg’, maar het is ook nog eens een mooi document voor later.

10. Wees je bewust van je tijd
Vaak roepen we met z’n allen dat we heel druk zijn, maar ben je je er ook bewust van waar je tijd naartoe gaat? Als je merkt dat veel tijd opgaat aan social media of whatsapp, vraag je dan af welke plek God in jouw leven heeft. Vijf of tien minuten voor de belangrijkste Persoon van je leven is niet teveel gevraagd, toch?

Heb je bovenstaande tips gelezen, maar vind je het toch nog moeilijk? Denk dan aan de woorden van Francis Chan (schrijver van 'Crazy Love')  “...wanneer we van God houden, rennen we uit onszelf veelvuldig en vol verlangen naar Hem toe. Jezus heeft ons niet opgedragen om elke dag tijd voor Hem vrij te maken. Hij vertelt ons om van God te houden met heel ons hart, verstand en ziel. Jezus noemde dit het eerste en grootste gebod (Mattëus 22:37-38). De resultaten daarvan zijn intiem gebed en studie van Zijn Woord. Onze motivatie verandert van schuldgevoel naar liefde."

Auteur: Janet Freriks

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons