Druk zijn met van alles: kan het anders?

Bijbelstudie over gezond grenzen leren aangeven

in Geloven

"Ik weet nog goed dat ik mijn favoriete spelletje Landje Veroveren speelde. Met een schilmesje trok ik lijnen in de aarde, hiermee bakende ik mijn terrein af. Voor dit grondgebied was ik verantwoordelijk. Het was de kunst om zoveel mogelijk land van de ander te veroveren." Esther Vorsterman speelt inmiddels niet meer met mesjes, maar spreekt wél regelmatig over het leren aangeven van gezonde grenzen.

Wat Esther vroeger als een spannend spelletje zag, zie zij nu terug in het dagelijkse leven. Lees hieronder haar blog en bijbelstudie.

Landje veroveren
Je moest voortdurend alert zijn bij Landje Veroveren en erop toezien dat de ander niet stiekem over jouw grens ging om jouw grondgebied in te pikken. In het 'volwassen leven' wordt er ook geloerd op gebieden van ons leven. Als  je niet oplet, zal degene die tegenover je staat proberen over je grens te gaan en een stukje van jouw grondgebied er bijpikken.

Het gevolg is: zo druk zijn met 'alle goede dingen doen' en voldoen aan de wensen en verwachtingen van de wereld om je heen, dat je het beste wat God voor je heeft weggelegd gaat mislopen.

Bewaar je hof
De eerste opdracht die Adam van God kreeg, was 'Bewerk en bewaar je hof'. De tuin van Eden staat symbool voor een hof van verrukking en vreugde. De plek waar je enthousiast bent en geniet. Het is het gebied dat jou ter beschikking is gesteld en waarover jij mag regeren. De plek waar heerlijke vruchten groeien waarmee jij jezelf en de ander mag voeden. Die hof en tuin mag je gaan bewaren en bewerken.


Geen roofbouw

In het Midden-Oosten betekent het hebben van een stuk land meer dan alleen 'bouwgrond hebben'. Land bezitten bepaalt voor een deel je identiteit. Stammen verbonden zich aan een stuk land. De opdracht die Adam kreeg, wordt dan ook ruimer: bewaak en bewerk je eigen geest, ziel en lichaam. Zorg dat het duidelijk is afgebakend en er grenzen omheen staan, zodat hier geen roof(bouw) op wordt gepleegd.

Lessen uit Hooglied
In Hooglied vind je lessen over het verzorgen van je eigen tuin.

Mijn moeders zonen waren hard voor mij: ik moest hun wijngaarden bewaken. Mijn eigen wijngaard heb ik niet bewaakt. Hooglied 1:8

  • Hier gaat iets goed mis. Zij is de hoedster geworden van de wijngaard van een ander! Haar broers eisten dit van haar en legden haar hiermee een juk op. Je ziet hier dat de vrouw geen 'nee' durft te zeggen uit angst dat ze de ander afwijst. Hoe vaak zijn wij druk bezig met het bewerken van het grondgebied van anderen - en kom je hierdoor niet meer toe aan je eigen wijngaard? Haar eigen wijngaard raakte in verval.
  • Rondom de wijngaard stond vaak een muur of haag. Hiermee werd de tuin beschermd tegen vosjes en andere roofgierige dieren.

Let er niet op dat mijn huid donker is en dat de zon mij verbrand heeft. Hooglied 1:7

  • Door keihard te zwoegen in de hitte van de dag kun je verbrand of opgebrand raken.
  • Rennen en draven voor de ander en niet meer toekomen aan de zorg voor je eigen wijngaard. Daar begint onkruid te woekeren en ontstaat wildgroei van de wijnstok. Veel bladgroei kan er  imposant uit zien, maar de volle vrucht blijft hierdoor uit en de energie stroomt alle kanten op.

Druk met van alles
Je kunt zo druk zijn met van alles en nog wat. Ook met goede dingen, zoals tijd voor de kerk, familie, hobby’s, de school van je kinderen. Maar als je hierdoor niet meer toe komt aan je eigen wijngaard en om tijd met God door te brengen in de stilte, gaat er iets mis. Een favoriete uitspraak van mij is: Het goede is een vijand van het beste.

Je kunt zo druk zijn met alle goede dingen en hierdoor het beste wat God voor je heeft weggelegd mislopen. Neem een voorbeeld aan Jezus, hij ging aan het eind van een drukke dag vaak de berg op om in de stilte Zijn Vader te zoeken. Blijf in Hem!

Persoonlijke
Net als de vrouw uit Hooglied heb ik iets soortgelijks meegemaakt. Ik ben altijd enorm druk geweest met het zorgen voor mensen om me heen. Ik dacht dat dit ‘als goed christen’ zo hoorde en handelde zonder
begrenzing, nee zeggen was not done. Op (te)veel terreinen was ik actief en een echte redder en mensen-pleaser.

'Ik wist niet eens meer wat ikzelf wilde'

Totdat ik middenin in de nacht opeens een stem hoorde. Ik herkende de stem meteen, het was de stem van de Goede Herder die mij liefdevol een vraag van slechts vier woorden stelde; “Esther, wat wil jij ..?”

Toen schrok ik wakker, begon te huilen en wist niet eens meer wat ikzelf wilde en waar ik voor gemaakt was. Zo ver was ik bij mijn hart vandaan geraakt. Doet het er werkelijk toe wat ik wil?, vroeg ik me af.

Ploeteren
Ik zag ineens in dat ik de hele dag aan het ploeteren was in de wijngaard van de ander en dat dit niet was waar ik voor bestemd was. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om samen met God mijn grondgebied af te bakenen en mag ik nu genieten van de volle vrucht van mijn wijngaard.

  • Misschien ben je ook op dit kruispunt beland en vraag je je af: “Wat is mijn wijngaard en waaruit bestaan de vruchten?” Neem je tijd om God hierin te zoeken, Hij zal het je laten zien!

Gebed
Dank U Heer, dat ik samen met U mag leren hoe ik mijn grondgebied kan afbakenen. U hebt mij verantwoordelijkheid gegeven over mijn wijngaard. Wilt u me laten zien waar er nog gaten in mijn omheining zitten? Dank U wel dat ik steeds in U mag blijven en veel vrucht mag dragen!

Tekst: Esther Vorsterman


--

  • Esther Vorsterman  is regelmatig te horen en te zien op conferenties, vrouwendagen, in diverse kerken en bij Family7, waar ze op de woensdagavond het vrouwenprogramma Transparant presenteert.
  • Esther is getrouwd met Eduard samen zijn ze gezegend met drie prachtige kinderen.
  • Bekijk ook haar Bemoedigingswebsite.

Foto's: Pexels / Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons