Dieetclubje

Blog van Annemarie van Heijningen

Sinds kort heb ik me aangesloten bij een van de vele dieetgerelateerde stromingen die ons lieve landje kent. Wekelijks komen we als groep bij elkaar om ons gewicht, onze worstelingen en onze overwinningen te delen.

We spreken over diegenen die helaas een andere stroming volgen dan wijzelf. Tevens komen de beklagenswaardigen ter sprake die helemáál geen stroming volgen, en met mes en vork hun eigen graf graven. 

Op het moment dat we ons behoorlijk goed voelen over onszelf, sluiten we de bijeenkomst af met ons clubgebed: ‘Geef ons heden ons dagelijks glutenvrij brood, en vergeef ons onze orthorexia, gelijk ook wij vergeven alle fastfoodjunks. En leid ons niet langs de Mac, maar verlos ons van de honger. Amen.’
Tot slot zingen we een lied. Soms over mensen die van hun buik hun god maken. Vaker echter onze evergreen: ‘Wij hebben een clubje opgericht, voor mensen met een lelijk gewicht, je hoort erbij, je hoort erbij.’ 

Wanneer dit lied wordt opgegeven, voel ik me wat minder aangesproken. Velen van u verdenken mij, op grond van de foto bij dit schrijven, van obesitas. Of men verwacht bij een grote mond een nadrukkelijk aanwezig lichaam. De werkelijkheid is dat ik nogal ielig ben. Ik heb me dan ook niet op basis van een lelijk gewicht ingeschreven, maar vanwege mijn eeuwige trek. Hoewel ik stapels boterhammen en bergen groenten kan verorberen, blijf ik onverzadigbaar. Op de club vermoedt men dat de oorzaak een koolhydraatverslaving is en men helpt mij vriendelijk bij het aanpassen. Ik ben dankbaar voor alles wat de club mij biedt. De leider vroeg mij of ik volgende week de bijeenkomst wil openen. 

Ik kreeg in mijn hart direct een tekst paraat: ‘Want als de één zegt: 
ik ben van Sonja; en
 een ander: ik ben van Montignac; zijn zij niet vreselijk?’ Waarna ik 
met kracht zal benadrukken hoe fijn het is dat wij bij Yvonne Lemmers mogen horen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons