Bedreigde christelijke scholen mogen open blijven

in Christelijk Nieuws

Scholen die in een bepaald gebied de enige van hun signatuur zijn, bijvoorbeeld gereformeerd, kunnen straks definitief open blijven, ook als ze niet groot genoeg zijn. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft een wetsvoorstel zo aangepast dat dit mogelijk wordt, zo liet een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs weten.

De dreigende sluiting van deze scholen was een onbedoeld gevolg van een andere maatregel. Vooral de ChristenUnie kwam ertegen in het geweer en dat heeft effect gehad, erkent het ministerie. “We hebben goed geluisterd naar de suggesties”, aldus Dekker.

Geschrokken
ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins zette zich er speciaal voor in. Volgens hem gaat het om wel honderd scholen die anders op termijn hadden moeten sluiten. “Ik heb Dekker laten zien wat de effecten van zijn oorspronkelijke plannen waren en ik denk dat ook hij daarvan geschrokken is”, zei Bruins vanochtend in het Nederlands Dagblad. “De staatssecretaris heeft ingezien dat hij niet zomaar meer dan honderd scholen kan laten omvallen, die nu prima functioneren.”

Kritisch
De ChristenUnie is erg blij dat Dekker het wetsvoorstel op dit punt wil aanpassen, maar is nog steeds kritisch op het wetsvoorstel als geheel. Bruins: "Ik vind nog steeds dat Dekker voor het mogelijk maken van de stichting van nieuwe scholen had moeten beginnen bij het aanpassen van opheffings- en stichtingsnormen voor scholen en de manier van geldverdeling en niet met het schrappen van het richtingenbegrip."

Bron: ANP/Nederlands Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons