Archeologen op drempel van het Heilige Graf

in Christelijk Nieuws

De plek waar hemel en aarde elkaar ontmoeten, zo wordt het Heilige Graf wel genoemd. Een team van archeologen en restaurateurs staat deze dagen klaar om de laatste aardse rustplaats van Jezus na zijn kruisiging binnen te gaan. De plek is in slechte staat nadat miljoenen pelgrims er in Jeruzalem zijn langs geweest.

De grot waarvan christelijke leiders en een aantal wetenschappers aannemen dat Jezus van Nazareth er na zijn dood omstreeks het jaar 30 werd neergelegd en na drie dagen herrees uit de dood, is twee eeuwen geleden voor het laatst gerestaureerd. Al die tijd heeft niemand meer een voet in de grot gezet.

Heilig Grafkerk
Over de grot is later de Heilig Grafkerk gebouwd, die eveneens wordt gerestaureerd. De kerk stamt uit de eerste helft van de twaalfde eeuw. Een team van voornamelijk Griekse wetenschappers voert de restauratie uit, een klus waarvoor negen maanden is uitgetrokken. Het graf is inmiddels al met radar en laserscanners onderzocht. Daarmee is onder meer ontdekt dat de steen die de grot toedekt een grote barst bevat.

Kerk, steen en grot worden onder meer met titanium versterkt. Patriarch Theofilos III van de Orthodoxe Kerk van Jeruzalem sprak tegen The Washington Post over 'een onbeschrijfbare energie' die hij op de heilige plek heeft gevoeld.

Lees ook: 'Is Jezus' graf gevonden?'

Bron/beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons