“Als ik wegzak in geloof, gaat niemand dat thuis oppakken”

Christel vertelt over het leven met een ongelovige partner

in Geloven

‘Vormt geen ongelijk span met ongelovigen’ (..) Het is volgens velen dé Bijbeltekst waaruit blijkt dat je als christen geen relatie aan kunt gaan met een ongelovige partner. Maar hoe is het om samen te leven met een niet-christen?

Christel (37) is getrouwd met Dennis:

“Het is moeilijk om mijn geloof thuis levend te houden”, vertelt Christel. Ze is moeder van twee kinderen en sinds drieënhalf jaar getrouwd met Dennis.

'Hij staat er wel voor open'

Hij is van huis uit katholiek, maar het geloof speelt geen rol in zijn dagelijks leven. “Hij staat er wel voor open”, benadrukt ze. Zo gaat hij met Kerst mee naar de kerk, volgden ze samen een Marriage Course en draagt hij bij het bidden voor het eten ook gebedspunten aan.

Geremd
Toch voelt ze zich geremd om haar geloof te delen. “Als ik een mooie muziekdienst heb gehad waarbij ik me aangeraakt voel door God, wil ik dat graag delen. Maar ik zie aan Dennis dat hij niet begrijpt wat ik bedoel, dat hij het niet herkent. Dat vind ik ook wel lastig in onze gezinssituatie: als ik wegzak in geloof, gaat niemand dat thuis oppakken. Ik moet echt zelf die kar trekken. Wat dat betreft voel ik me wel eenzaam in geloof.”

Een goed mens
Christel en Dennis kennen elkaar al langer, voordat acht jaar geleden de vonk overslaat. “We zijn oud-collega’s en konden het altijd al goed met elkaar vinden. Maar we verloren elkaar uit het oog. Nadat mijn vorige relatie stuk liep, kwam Dennis weer in mijn leven. Hij was mijn steun tijdens een hele moeilijke periode. Ik geloof dat God ons weer samen heeft gebracht.”

'Het geloofsleven doe ik in mijn eentje'

Dat Dennis geen christen is, weerhoudt Christel er niet van om een relatie met hem aan te gaan. “De geborgenheid in die zware periode was zóveel sterker dan het niet-christen zijn. Dat is nooit een issue geweest. Hij gelooft niet zoals ik dat doe, maar hij is wel een goed mens. Iemand die zijn leven leeft met oog voor anderen.”

Gelovig opvoeden
In de dagelijkse praktijk ervaart Christel vooral verschil in de opvoeding van haar kinderen. “Het hele geloofsleven doe ik in mijn eentje. Voor Dennis is de Bijbel een boek met mooie verhalen over leefregels, keuzes tussen goed en fout. Hij gelooft niet in het scheppingsverhaal en vindt dat ik beide kanten moet belichten: het scheppingsverhaal en de evolutietheorie van Darwin.”


Bidden en voorleven
Aan haar kinderen, afkomstig uit haar vorige huwelijk, merkt ze dat ze wisselend met geloof bezig zijn. “Soms zijn ze er maanden heel veel mee bezig, dan weer een periode helemaal niet. Hun vader is atheïst, dat maakt het ook lastig. Ik wil ze graag gelovig opvoeden, maar het enige dat ik kan doen is bidden en voorleven. Als ik dat zaadje bij ze plant, is het aan onze lieve Heer om dat plantje te laten groeien.”

'Ik mis het dat we niet samen naar de kerk gaan'

Geen oordelende gemeente
“Ik mis het wel, dat we niet samen naar de kerk gaan. Helemaal als ik dan vriendinnen wel in de kerk met hun hele gezin zie zitten”, biecht Christel op. In haar kerk – een evangelische gemeente – voelt ze geen oordeel over haar partnerkeuze.

“In de kerk zijn er mensen die het begrijpen en respecteren. Ik ben natuurlijk niet de enige”, vertelt Christel. “Maar er zijn ook mensen die het jammer vinden dat ik een niet-gelovige partner heb die nooit meekomt naar de kerk. Ze veroordelen het niet, maar gaan wel voor hem bidden.” Zelf bidt Christel ook regelmatig voor haar man. “Natuurlijk hoop ik dat hij ook gaat geloven. Ik bid dat hij in mij mag zien wat het voor je kan doen als de Heilige Geest in je woont.”

Interview en tekst: Janet Freriks | Foto's: Pexels

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons