Acteur McConaughey geïnspireerd door Bijbel

in Geloven

Matthew McConaughey, één van de meest succesvolle acteurs in Hollywood, sprak onlangs met The Daily Beast over zijn nieuwe film ‘Free State of Jones’. Hierin vertolkt de 46-jarige acteur de rol van verzetsstrijder Newton Knight, een christelijke boer en voormalige Confederatie-soldaat die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog voor boeren en slaven in opstand kwam.

In het waargebeurde filmdrama verliest Knight zijn eigen zoon tijdens de wrede oorlog, wat voor hem de reden is om de strijd aan te gaan tegen het zuiden. Hij roept lokale slaven en boeren op om mee te vechten, met als doel: vrijheid, gerechtigheid en een eigen vrije staat. Knight schrijft hiermee geschiedenis en komt in de boeken als een vermaarde voorvechter tegen rassendiscriminatie.

Gerechtigheid
McConaughey raakte geïnspireerd door Bijbelse waarden als mededogen, naastenliefde en gerechtigheid, waar Knight zijn kracht uit putte. “Hij had een morele code die in de Bijbel gegrond was”, vertelt de Hollywood-ster. “Met opdrachten als het liefhebben van je naaste en mensen te zien als gelijkwaardig.”

'Jongen van het Nieuwe Testament'
Hoewel Newton Knight volgens McConaughey geen ‘keer de andere wang-type’ was, maar een ‘jongen van het Nieuwe Testament’, heeft de acteur veel bewondering voor de verzetsstrijder: “Een van de dingen die me aan hem opviel was dat als hij iets zag dat verkeerd of onrechtvaardig was, dat hij het niet kon negeren. Dat is iets wat ik erg in hem waardeer”.

'Free State Of Jones' is vanaf september 2016 te zien in de Nederlandse bioscoop.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons