Abortuspil straks ook via huisarts

ChristenUnie reageert kritisch

in Christelijk Nieuws

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, kunnen in de toekomst ook bij de huisarts terecht voor de abortuspil. Dit schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vrouwen krijgen daarmee de mogelijkheid om naast een abortuskliniek of ziekenhuis ook te kiezen voor de huisarts, schrijft de Telegraaf. Daar zijn vrouwen volgens Schippers vaak meer vertrouwd mee. Ook is een huisarts bekend met de thuissituatie en kan hij begeleiding geven met anticonceptie om herhaling te voorkomen.

De ChristenUnie reageert kritisch. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: ,,Het gaat hier veelal om kwetsbare jonge meiden. Moet een jonge vrouw in een tienminutengesprek met haar huisarts over de toekomst van haar kind en zichzelf beslissen? Onmogelijk. En hoe wordt zij begeleid na het afbreken van haar zwangerschap? Een overtijdbehandeling klinkt technisch en verdoezelt dat het gaat om beginnend mensenleven. Het is goed om te voorkomen dat een meisje opnieuw onbedoeld zwanger raakt, maar deze laagdrempelige toegang tot abortus kan wel eens het omgekeerde effect hebben.
De cijfers laten zien dat nu al sprake is van een toename van vroege zwangerschapsafbrekingen. We weten niet wat de oorzaak daarvan is, maar toch zet het kabinet deze nieuwe stap en wil de abortuspil makkelijk toegankelijk maken".

Schippers erkent in haar brief ook de politieke gevoeligheid: "Abortus is een sensitief medisch-ethisch onderwerp. Dat vraagt om behoedzaamheid. Deze behoedzaamheid brengt echter ook met zich mee dat als er echt redenen zijn om de wet te wijzigen, we ons dan niet moeten laten terugschrikken door de gevoeligheid van het onderwerp."

Bron: Telegraaf/Trouw/ChristenUnie

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons