5 tips voor christenen tijdens ramadan

Wat kunnen christenen voor moslims betekenen?

in Christelijk Nieuws

Vandaag begint de ramadan voor de moslims. Wat kunnen we als christen tijdens deze vastenperiode voor hen betekenen? We geven je vijf tips!

1. Lees meer over vasten

Vasten is dan geen religieuze verplichting voor christenen, toch staan er in de Bijbel legio aan voorbeelden van vastende mensen. Jezus zelf vastte 40 dagen (Matteus 4), en ook Mozes (Deuteronomium 9:9) en David (2 Samuel 1:12).

2. Bid voor moslims

Over de hele wereld zijn moslims deze maand in gebed. Een mooie aanleiding om ook voor hen te bidden. Om je hierbij te helpen heeft de stichting Evangelie & Moslims een gebedskalender gemaakt.

3. Leer meer over de islam

Wat geloven moslims en hoeveel weet je daar eigenlijk van? Sinds 11 september 2001 zijn er ook veel vooroordelen over de islam en dat is er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Maar hoe kun je iemand écht ontmoeten, als je niet eens begrijpt wat hem of haar motiveert? Er staat genoeg op internet, of... vraag het gewoon direct aan een moslim :-)

4. Heb geduld

Tijdens de ramadan hebben veel moslims verplichtingen waar ze zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld het treffen van speciale voorbereidingen voor het eten. Ze gaan het liefst vijf keer per dag naar de moskee om te bidden. Moslims zijn dus vooral met zichzelf, hun familie en verplichtingen bezig. Heb dus geduld met je islamitische buren, buurtgenoten en vrienden als ze niet direct kunnen reageren of op jouw uitnodiging in kunnen gaan.

5. Ga in op uitnodigingen

Bij de ramadan-maaltijden worden regelmatig vrienden, familie, buren en buurtgenoten uitgenodigd om met hen de maaltijd te delen. Leuk om op in te gaan! Zo krijg je een goede band met je moslimburen en meer begrip voor de uitdagingen van de vastenperiode. Daarnaast is het een goede gelegenheid om voor en met ze te bidden.


Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons