Zo vereenvoudig je je leven

Hoe druk wil je zijn?

Veel mensen zijn zó druk: ze verlangen intens naar rust en stilte. En tegelijkertijd vinden ze het lastig om het zichzelf te gunnen. Maar de lente is (eindelijk) ingetreden en als je begonnen bent met de voorjaarsschoonmaak, dan zal het je helpen om niet alleen je huis te ‘ontspullen’ (zie blog vorige week), maar ook de rest van je leven eens goed onder de loep nemen.

Je leven vereenvoudigen geeft je energie en het zorgt voor kwaliteit. Je kunt niet alles (ook al denken we tegenwoordig dat dit wel zou moeten) en het hoeft ook helemaal niet. Bid en kies datgene waartoe God jou roept om je mee bezig te houden en laat de andere dingen aan andere mensen over.

Drie tips om je leven te vereenvoudigen:

1. Tijd

Tijd is kostbaar. Je kunt het maar één keer ‘uitgeven’ en de meeste mensen lijken er altijd te weinig van te hebben. Heb je enig idee waar je je tijd aan besteedt? De meeste mensen hebben wel een globaal idee, namelijk: ik slaap zoveel uur, ik werk zoveel uur, dus de rest heb ik ‘vrije’ tijd. Maar is dat echt zo? Heb je bijvoorbeeld ook rekening gehouden met reistijd? En heb je enig idee hoeveel tijd je besteedt aan televisie kijken en social media of aan opruimen en schoonmaken? Hoe besteed je de tijd die je hebt? Ben je echt bezig met wat belangrijk is en nodig? Of laat je je continu afleiden door wat anderen (je baas, je partner, je kinderen, je vrienden) van je willen? Net als bij het uitzoeken welke spullen je wel of niet wilt houden, is het ook essentieel dat je zelf nadenkt over wat jij belangrijk vindt qua tijdsbesteding. Wat is jouw doel of droom? Hoeveel tijd ben je daar mee bezig? Denk erover na hoe je je tijd wilt besteden, want als jij het niet doet, dan vult een ander je tijd in.

Tip: hou eens een week of een maand bij waar je je tijd aan besteedt. Is dit hoe je wilt leven?

2. Geld

Op welke manier zou je je leven kunnen automatiseren? Want alles wat we automatisch maken, kost (over het algemeen) minder tijd, geld en energie. Misschien heb jij al je geldzaken keurig geordend, maar veel mensen hebben daar moeite mee. Ze laten het versloffen en het resultaat is dat ze een hoop werk te doen hebben tegen de tijd dat ze hun (inkomsten)belasting moeten inleveren, of dat ze boetes krijgen omdat rekeningen te laat betaald worden. Wanneer je ervoor zorgt dat belangrijke betalingen automatisch staan ingeboekt, of per machtiging worden afgeschreven, dan scheelt dat een hoop rompslomp achteraf. Idealiter plan je ook wekelijks, maar in elk geval maandelijks even wat tijd in om je administratie op orde te brengen. Misschien is het handig om een boekhoudpakket aan te schaffen of om een keer iemand te vragen om je te helpen om alles op orde te brengen?

Tip: hou eens een week of maand bij waar je je geld aan uitgeeft. Is dit hoe je je geld wilt besteden?

3. Relaties

Relaties zijn belangrijk, maar je bent maar één persoon met een bepaalde hoeveelheid tijd, dus kies wie je wilt liefhebben. Vaak denken we dat we iedereen moeten liefhebben, maar dat kan niet. Ja, passief kun je iedereen liefhebben, want dat houdt in dat je vriendelijk bent, de deur voor iemand openhoudt, glimlacht of iemand bedankt – dat kan inderdaad naar iedereen toe. Maar actief liefhebben betekent dat het je echt wat kost – je doet echt moeite om de ander lief te hebben. En dat kan niet met iedereen. Want je kunt niet iedereen een kaartje sturen, opbellen, bijhouden wat de bijzondere dagen en gebeurtenissen zijn in het leven van de ander… als je dat doet, dan heb je zelf geen leven meer.

Tip: hou eens een week of een maand bij hoe jij je andere liefhebt en vooral: wie. Zijn dit de belangrijke mensen in je leven? Je kunt beter vijf mensen écht liefhebben, dan vijftig een klein beetje!

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons