Zo houd je orde in de kinderchaos

Leve de meivakantie!

Wanneer kinderen vakantie hebben, vermaken zij zich vaak wel met hun speelgoed. Als zij lekker hun gang gaan, valt ook op hoeveel zij eigenlijk hebben... Hoe schep je dan op een leuke manier orde in de kinderchaos?

Het is meivakantie - en dat is meteen te merken in huis. Laat ik voorop stellen dat ik het vooral heel erg gezellig vind dat de kinderen thuis zijn en dat ik er enorm van geniet om lekker veel tijd te hebben om samen leuke dingen te doen. Maar… het valt me wel op dat ze beduidend meer spullen, speelgoed en kleding hebben dan ik dacht. Als alles in de kasten ligt zie je het eigenlijk niet, maar hutten bouwen en creatief bezig zijn met alles wat je tegenkomt eist zo z’n tol.

Dus: tijd voor de voorjaarsschoonmaak! (Jaja, met hulp van de kinderen!)

1. Bedenk eerst wat jullie belangrijk vinden

Plan een ‘huisvergadering’, waarbij je de officiële vergadering afsluit met een spelletje of een leuke film en iets lekkers als beloning. Laat elk gezinslid eens opschrijven wat hij of zij belangrijk vindt en leuk vindt om te doen. Lezen? Knutselen? Met de lego spelen? Met de poppen? Muziek maken? Film kijken? Spelletjes doen? Waar besteed je het liefst je tijd aan?

Maak een onderscheid tussen vakantie- en schoolweken, want in de vakantieweken kan het zomaar zijn dat je kind ineens wel met de lego wil spelen, simpelweg omdat het dan alle tijd heeft. Ja, ook jullie als ouders moeten opschrijven wat je energie geeft en waar je het liefst je tijd aan zou besteden, zodat je ook je eigen spullen weer eens onder de loep kunt nemen. Je zou het ook nog kunnen verdelen in: dit wil ik alleen doen, en dit doe ik graag als gezin.

Maak vervolgens een lijst met bijbehorende spullen en gadgets die nodig zijn voor deze energie-gevende bezigheden.

2. Haal la voor la en kast voor kast leeg

Als kinderen gaan opruimen, hebben ze vaak de neiging om in één keer hun hele kast leeg te gooien en er een paar dingen in terug te zetten. Vervolgens zijn ze het zat en willen ze niet meer. Niets is zo ontmoedigend als teveel moeten doen in één keer. Dus: kies samen één of ieder een eigen kast en haal alles uit één la of van één plank af. Niet meer dan één la of plank tegelijk dus. Kijk naar je ‘belangrijke-dingen-lijst’ en kijk wat er in de la zit. Welke spullen horen bij jou energie-gevende bezigheden en welke niet? Doe dit ook voor kleding: van welke kleding word je blij en wat draag je graag? Kies vervolgens: 1. Wat je wilt houden. 2. Wat je weg wilt geven en aan wie. 3. Wat er weg moet (prullenbak).

3. Zorg dat alles een eigen plek heeft

Opruimen is een continu proces. Dus: doe het een keer in de zoveel tijd heel goed en hou het elke avond bij. Zorg dat je alles weer hebt opgeruimd voordat je gaat slapen, zodat je in een heerlijk frisse, opgeruimde kamer wakker wordt. Niet alleen worden de kinderen hier veel creatiever van en minder baldadig, ze leren ook om zorg te dragen voor de spullen die ze hebben.

Maar de belangrijkste tip is: elk ding in huis moet een eigen plek hebben, zodat iedereen weet waar dat ding iedere keer weer opnieuw teruggelegd kan worden. Als iets geen eigen plek heeft, dan gaat het rondzwerven en ben je uren van je leven kwijt om ernaar te zoeken. Om het over het daarbij behorende humeur maar niet te hebben…

Schaf mandjes en bakjes aan, zodat je lades kunt verdelen in overzichtelijke opbergplekken en je alles ’s avonds heel snel op de goede plek gelegd hebt.

Zo, het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Tijd voor een kop thee met taart. Want oh ja, het helpt ook heel goed om een feestelijke beloning in het vooruitzicht te stellen!

Fijne vakantie!

 

Tekst: Carianne Ros
Foto: Flickr

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons