Zing Nederland!

Blog van TimZingt

Als kind vroeg ik me af hoe het zou zijn in de hemel. “Daar zingen we de hele tijd,” was mijn moeders antwoord. Het leek mij niet erg aanlokkelijk.

De hemel is dan een zangdienst zonder einde, die nog langer duurt dan de Matthäus Passion (ik denk altijd: moeten die aria’s echt drie keer worden gezongen? Het zijn toch geen Opwekkingsliederen die pas beklijven door de kracht van de herhaling?).

Ik heb echter ontdekt dat mijn moeder gelijk had, zoals moeders achteraf altijd gelijk hebben. Ik mocht onlangs grappen maken op de Nederland Zingt Dag. Heel christelijk Nederland trekt er dan massaal op uit om een hele dag te zingen. Alle mogelijke liedbundels moeten mee, want het wordt een cross-over. Van psalmen moeiteloos naar Opwekking en van Johannes de Heer terug naar de gezangen. En fijn dat we dat vinden! Een bijna hemelse ervaring! Vaker doen, zou je zeggen.

Maar niets is minder waar. We doen dit maar één dag per jaar. De overige zangdagen doen we netjes in ons eigen hokje, in ons eigen kerkje met onze eigen liedjes. We gaan woedend verhaal halen als er een verkeerd lied wordt gezongen. Hoe kan dat nou? Als Nederland zo van sámen zingen houdt: waarom doen we dat dan apart? Het antwoord is eenvoudig. Omdat we niet altijd zingen. Zodra we stoppen met zingen, gaan we praten en redeneren, en dan gaat het mis. Dan zien we ineens verschillen die er tijdens het zingen helemaal niet waren of er niet toe deden.

We krijgen ruzie over kleding, hoeveelheden water, over hoe je moet Bijbellezen. Natuurlijk krijgen we ook ruzie over de liederen zelf. We ruziën wat af als we niet zingen. Nederland zinkt dan dieper dan ooit. Maar al die verdeeldheid lijkt op te lossen als we samen een lied zingen. Daarom had mijn moeder gelijk toen ze zei dat we straks alleen maar zullen zingen. Dan krijgen we geen ruzie in de hemel. Het lijkt me goed om als voorschot op de eeuwigheid dat onszelf maar voor te houden. Dreigt er ruzie? Zingen! Dus: Nederland zing! In hemelsnaam: zing!

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons