Vooroordelen over christelijke films

'Als je weinig geld hebt, moet je creatief zijn'

in Mediatips

Onrealistisch, slecht gemaakt en alleen interessant voor gelovigen: over christelijke films zijn nogal wat vooroordelen te verzinnen. Zijn christelijke films het kijken wel waard?

"Zeker," zegt Paul van der Niet. Hij is een van de eigenaren van NEEMA, de distribiteur van christelijke films in Nederland. "De christelijke film is al jaren een van de meest succesvolle genres in Hollywood. Films als War Room en God's Not Dead haalden een resultaat van ruim 60 miljoen dollar in de Amerikaanse bioscopen, terwijl de budgetten voor het maken van films in dit genre veelal niet meer zijn dan een paar miljoen." Toch hebben de films vaak te kampen met een slecht imago. Visie legt Paul daarom drie (voor)oordelen over christelijke films voor. 

1. Christelijke films zijn kwalitatief minderwaardig

"De vooroordelen zijn er niet voor niets. Dus ja, vanwege het lagere budget kunnen regisseurs meestal niet werken met de beste acteurs en ontbreekt het nogal eens aan voldoende tijd. Dat betekent niet dat het resultaat automatisch slecht is. Als je weinig geld hebt, moet je creatief zijn. Er zijn filmmakers die met de beperkte middelen mooie films maken; de Erwin brothers bijvoorbeeld, bekend van October Baby en Woodlawn, of Richard Ramsey, maker van The Song."

2. De verhalen zijn zoet en onrealistisch

"Dat heeft alles te maken met de traditie waar deze films in staan: die van Hollywood, waar verhalen worden gegoten in een overzichtelijke structuur van drie akten, volgens strikte genre-afspraken en met een onvermijdelijk 'happy end'. Daar is op zich niets mis mee. Sterker nog, we zijn gewend aan deze eenvoudige opbouw en vinden een ‘happy end’ eigenlijk ook wel prettig. Denk maar aan de gemiddelde romantische komedie of actiefilm. Of deze manier van filmmaken wel bij films past waar het geloof centraal staat, is een goede vraag. En een kwestie van smaak."

3. Christelijke films zijn alleen interessant voor mensen die toch al geloven, en bevestigen zo bestaande ideeën

"Daar is op het eerste gezicht natuurlijk niets mis mee. Christenen herkennen zich in de boodschap van de film. Lang niet alle makers van christelijke films hebben een motief om andersdenkenden te overtuigen. Die zijn er ook, en daar kijkt ook wel degelijk een breder publiek naar."

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons