Stichting Gave wil aandacht voor bedreigde christenen azc’s

in Christelijk Nieuws

Stichting Gave wil meer aandacht voor bedreigde christenen in Nederlandse azc’s. Dat zegt woordvoerder Marco Vos van de interkerkelijke organisatie, naar aanleiding van cijfers die maandag naar buiten kwamen van de Duitse tak van Open Doors.

“De omvang van het probleem in Duitsland is relatief hetzelfde, echter ligt het aantal ernstige incidenten (doodsbedreigingen en lichamelijk letsel) naar mijn verwachting lager in Nederland”, aldus woordvoerder Vos.

Ingewikkeld
Volgens Vos is het belangrijk dat de cijfers ook in Nederland door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in kaart moeten worden gebracht. “Dat is een ingewikkelde zaak, omdat de meldingsbereidheid bij vluchtelingen een groot probleem is”, zegt Vos. “Vluchtelingen zijn bang dat een melding invloed zal hebben op hun verblijfplaats of integratieproces”.

Aparte opvang
Eerder in maart drong de Tweede Kamer aan op bescherming van bedreigde asielzoekers. Staatssecretaris Dijkhoff wilde echter geen aparte opvang van bepaalde categorieën. Hiervan zou volgens de bewindsman een verkeerd signaal uitgaan. Bedreigde christenen gaan eventueel wel tijdelijk naar een aparte vleugel of een opvang elders. “Zo was er laatst een Afghaanse vluchteling die zich onveilig voelde, vanwege veel bedreigingen”, zegt Vos. “Hij is toen overgeplaatst naar een andere opvang".

Lees ook: 'Christelijke vluchtelingen Duitsland slachtoffer van geweld'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons