SGP en CU sluiten kabinetsdeelname bij legalisatie stervenshulp uit

in Christelijk Nieuws

Mochten de partijen ChristenUnie of SGP volgend jaar nodig zijn voor de meerderheid van een nieuw kabinet, dan is het voorstel van D66 een deal breaker: “Hier zullen wij niet aan meewerken”, zei CU-leider Gert-Jan Segers in radioprogramma De Ochtend.

“Als je tegen ouderen zegt: ‘wij vinden het prima dat u er niet meer bent’, is dat een hele onbarmhartige, harde boodschap, die ik nooit zou willen uitspreken.” Kees van der Staaij (SGP) is het daar volmondig mee eens.

In het wetsvoorstel van D66 moet het senioren mogelijk gemaakt worden hun leven te beëindigen als zij hun leven voltooid achten. Het wetsvoorstel gaat alleen over tachtigplussers, om te voorkomen dat jongeren naar de mogelijkheid grijpen.

Angst voor eenzaamheid
Volgens Segers is de wens nooit eenduidig: “Het is nooit de rationele, sterke mens die zegt: ‘ik heb alles overwogen en maak er nu een einde aan’.” Volgens Segers komt het uit een gevoel van overbodigheid en angst voor eenzaamheid en anderen tot last te zijn.

De commissie-Schnabel concludeerde begin dit jaar dat er geen noodzaak is om de huidige wetgeving voor het vrijwillig beëindigen van het eigen leven aan te passen. “Uitbreiding van die wet geeft alleen maar nieuwe problemen en het gevaar van misbruik is levensgroot aanwezig”, aldus Kees van der Staaij.

Beluister de uitzending terug op Radio 1.

Bron: Radio 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons