Selfiebevrediging

Blog van Annemarie van Heijningen

‘Ik trakteer,’ beslist Jezus. Het is, samen met Hem, aangenaam toeven op het zonovergoten terras van ‘De drie gezusters’ aan de Grote Markt. ‘Ik zal je een verhaal vertellen,’ zegt Hij. ‘Doe dat,’ knik ik, ‘daar stond U destijds om bekend.’

Hij schraapt Zijn keel en steekt van wal: ‘Een man loopt na een uitgaansnacht door de binnenstad van Groningen. Hij is in gezelschap van een zware jongen, die na een woordenwisseling de man aan gort slaat en de benen neemt. Een passerende voetganger neemt de situatie in ogenschouw, maakt een selfie met de zieltogende stakker en vertrekt.’ ‘Dat heb ik laatst op televisie gezien,’ onderbreek ik Hem. ‘Bizar, een selfie met een slachtoffer. Ik hoop niet dat het een trend wordt.’

‘Na een paar minuten,’ vervolgt Jezus onverstoord, ‘verschijnt er een student, die eveneens een selfie maakt met de gedupeerde, zonder verder een hand uit te steken. De derde persoon die langskomt, is een fietser. Hij maakt een hele série selfies, terwijl hij eerste hulp verleent, de gewonde op zijn bagagedrager hijst en hem aflevert bij het UMCG. Hij plaatst de foto’s op zijn tijdlijn, met daarbij de notitie #eerstegoededaadalweergedaanvandaag. De komende uren is hij druk bezig met het incasseren van lovende reacties als ‘goed gedaan’ en ‘je bent een topper’.’ 

Jezus neemt een slok van Zijn rosé, veegt Zijn lippen af en vraagt: ‘Wie van de voorbijgangers heeft nu gehandeld zoals hij moest handelen?’ ‘De laatste?’ aarzel ik. Hij kijkt me aan: ‘Geen van drieën, ben ik bang.’
 Er valt een stilte, waarbij mijn smartphone in mijn broekzak brandt. Hoe mooi zou het zijn: een selfie met Jezus op mijn Facebookpagina, voorzien van de zorgvuldig-achteloze opmerking: ‘Inspirerende ontmoeting met Jezus @De drie gezusters’. Hij vangt opnieuw mijn blik, schudt vermoeid Zijn hoofd,
 rekent af en vertrekt.
 Ik loop nog even met
 Hem mee. Tot Hij linksaf slaat, de Folkingestraat
 in, richting synagoge. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons