Petitie gelanceerd voor onderdrukte christenen Turkije

in Christelijk Nieuws

De christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign Nederland is een petitie gestart tegen de onderdrukking van christenen in Turkije. De aanleiding voor de petitie was het in beslag nemen van zes kerken in de zuidoostelijke stad Diyarbakir door president Erdogan.

Islamitisch regime
Naast de kerken hebben de autoriteiten nog 6.300 andere gebouwen en stukken grond geconfisqueerd, zo meldt Jubilee Campaign. Volgens Erdogan kan hij zo de kerken beter beschermen tegen de oorlog en het geweld tussen het Turkse leger en de Koerdische strijders. Lokale christenen geloven hier echter niets van. Zij zien de inbeslagname als een nieuwe stap van het islamitische regime in de strijd tegen de verspreiding van het christendom. Nu de overheid eigenaar is van de gebouwen, kunnen de kerken op elk moment gesloten worden. En dat zou niet de eerste keer zijn in Turkije.

Turkije moet zich volgens de petitiecampagne aan de internationale verdragen over godsdienstvrijheid houden, zeker nu wellicht de onderhandelingen over EU-lidmaatschap worden hervat. Ook EU-leiders mogen hun ogen niet sluiten voor deze overduidelijke schending van fundamentele mensenrechten.

Godsdienstvrijheid
De petitie wordt gesteund door de SGP en de ChristenUnie. “Nederland respecteert de godsdienstvrijheid van vele Turken, die hun islamitisch geloof in ons land willen belijden”, zegt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. “Wij roepen de Turkse overheid op om deze vrijheid ook toe te kennen aan de christenen in Turkije en hun eigendommen niet in beslag te nemen”.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons