Organiseer creatieve workshop loslaten en vergeving

#DIY leren loslaten in 5 stappen

in Geloven

Hoe ziet het-leven-waar-jij-naar-verlangt er uit op een stuk papier? Wat zie jij voor je als mag uitbeelden waar jij je onzeker over voelt? Doe mee met de creatieve mini-workshop van Sarianne - en ontdek hoe het maken van een moodboard niet alleen leuk is, maar ook je leven lichter kan maken.

Waarom deze workshop?
Sarianne van Dalen (1977): "Iedereen voelt zich wel eens gekwetst door een opmerking of een vervelende gebeurtenis. Vaak kun je dat van je af laten glijden, maar soms ook niet. Kleine dingen kunnen dan grote impact hebben.

Merk je dat een nare ervaring je onzeker, boos of verdrietig blijft maken, dan is deze workshop voor jou. Ballast zoals schuldgevoel, onrust, angst, boosheid en onverwerkt verdriet maakt je leven namelijk zwaar.

God nodigt je uit om je zorgen en lasten aan hem te geven. Loslaten. Vergeven. Dat is geen gemakkelijk of snel proces. Dat vraagt God ook niet van je. Hij verlangt er naar je zijn liefde en bevrijding te geven."

Stap 1: materialen klaarleggen
Het idee is om twee keer een sfeercollage te maken van foto's, plaatjes, teksten of wat dan ook. Zorg daarom voor:

  • papier of een leeg schilderijtje
  • tijdschriften, folders, kranten
  • stiften, verf, frutsels en alles wat je verder kan vinden

Stap 2: breng je ballast in beeld
Waarover voel jij je onzeker of gekwetst? Welke gedachtes of gevoelens belemmeren jou, of je relaties? Welke ballast ben je liever kwijt dan rijk?

Jouw persoonlijke antwoord op deze vragen ga je zichtbaar maken op je moodboard. Je mag alles gebruiken wat je wilt gebruiken. Het gaat er niet om dat je een mooi kunstwerk maakt, het gaat er om dat je stil staat bij je gevoel - en dat uitbeeldt. Zie de voorbeelden hieronder.

Tip van Sarianne:

  • Plan een apart moment in, ter voorbereiding op het creatieve deel, om stil te staan (met elkaar) over het thema 'loslaten'. De groep vriendinnen is bijvoorbeeld de avond er voor bij elkaar gekomen om van elkaar te horen hoe dit thema je raakt.
  • Je kunt gekwetst worden door mensen, maar ook door onrechtvaardige gebeurtenissen die je overkomen.

kruis foto

Stap 3: breng je 'mood' bij het kruis
Ben je klaar met jouw eerste moodboard? Creëer een moment om je ballast en pijn heel bewust bij God te brengen. Je kan dit doen door het bord symbolisch bij een kruis te brengen. Kan natuurlijk ook zonder kruis, gewoon op je eigen bank.  

Tips van Sarianne:

Vanuit de groep die je op de foto bezig ziet, kwam iemand met het idee om het lied My Beloved van Kari Jobe te luisteren:


Stap 4: breng je verlangen in beeld
Hoe ziet het leven er uit waar jij naar verlangt? Hoe ziet het leven er uit wat God voor jou bedoeld heeft? 

Jouw persoonlijke antwoord op deze vragen ga je zichtbaar maken op je tweede moodboard. Het gaat er om dat je zichtbaar maakt wat jou een blij en opgelucht gevoel geeft. Hoe je graag zou willen voelen, zijn en reageren. Het geeft niet als dat nog niet zo ver is, daar gaat het nu niet om ;-). 

Tip van Sarianne:

  • Bedenk dat je bent een kind van de Vader bent, van de Allerhoogste Koning! Deze God ziet jou zitten en gelooft in jou. God wil je vrij maken, zodat je kunt leven in alle volheid (Johannes 10). Durf je jezelf aan zijn liefde toe te vertrouwen? Durf je om hem voor jou te laten strijden - en zelf los te laten?


Stap 5: afronding 
Sarianne: "Met deze workshop hoop ik dat mensen iets meer ontdekken over Gods aanbod om 'onze lasten te dragen. God zal recht maken wat krom is, en daarin gaat Hij met ieder mens een eigen weg. Daarbij is het een groot cadeau aan jezelf, als je degene kunt vergeven die jou pijn heeft gedaan."

Haakje
"De persoon, of omstandigheid, waardoor jij pijn hebt, heeft als het ware met een hengel een pijnlijk haakje in je hart geslagen. Je houdt de hengel vast om 'grip' te krijgen, om te overleven. Je wil natuurlijk graag dat het haakje uit je hart gaat, maar dan moet je de hengel loslaten om het haakje eruit te kunnen halen. Bewust stil staan bij je pijn, bij God en bij waar je naar verlangt - zoals je doet bij het moodboards maken - kan zomaar wat meer licht brengen!'.

Plezier
Dat het creatief (met elkaar) bezig zijn, mooi en gezellig is, laat onderstaande sfeerimpressie zien:

Groep zingt Oceans

Toelichting foto's
De foto's zijn genomen tijdens een workshop die Sarianne aan haar zes vriendinnen gaf. Spreekt het concept je aan? Met bovenstaande stappen kun je zelf thuis aan de slag te gaan, alleen of met je kring of een groepje vriendinnen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons