Ophef over buitenlandse voorgangers zonder vergunning

in Christelijk Nieuws

Buitenlandse voorgangers, priesters en imams hebben de afgelopen jaren in Nederland massaal zonder werkvergunning gepreekt, zo meldde dagblad Trouw zaterdag. Kerken en moskeeën blijken niet op de hoogte van de regels.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waren buitenlandse voorgangers daarmee “illegaal aan het werk”. Per overtreding riskeerden kerken en moskeeën een boete van 8000 euro, al is er nog nooit iemand beboet, zegt de inspectie van het ministerie. Voor boetes achteraf hoeven ze niet te vrezen: de inspectie moet de voorgangers op heterdaad betrappen. Zowel kerken als moskeeën kenden de regel niet, blijkt uit een rondgang van Trouw.

Werkvergunning
‘Religieuze dienaren’ uit het buitenland moeten sinds 2009 volgens de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) een werkvergunning krijgen van het UWV om in Nederland te kunnen preken. Deze organisatie controleert onder meer werkervaring.

'Illegaal'
In 2014 werden 147 vergunningen afgegeven, in 2015 waren dat 182. Dat betekent dat honderden, zoniet duizenden voorgangers illegaal aan het werk waren. Alleen al de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ontvangt per jaar honderden voorgangers voor bijeenkomsten.

Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons