Nominaties beste theologische boek 2015 bekend

Winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie

in Mediatips

De jury voor het beste theologische boek van 2015 heeft vandaag de shortlist met vijf kanshebbers bekend gemaakt. De winnaar van de prijs wordt bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie op 25 juni.

De genomineerden voor de prijs zijn, in willekeurige volgorde:

'Waar blijft de kerk? Gedachten over opbouw in tijden van afbraak'
Auteur: Erik Borgman, uitgeverij Adveniat
De rooms-katholieke kerk lijkt bezig aan een niet te stuiten massief proces van afbraak. In dit boek onderzoekt hoogleraar publieke theologie Erik Borgman wat dat betekent. ‘De kerk zit niet in de problemen, maar in een impasse. De vraag is hoe de kerk door die impasse heen beweegt.’

'Vreemdelingen en priesters. Christelijke missie in een postchristelijke omgeving'
Auteur: Stefan Paas, uitgeverij Bóekencentrum
De kerk is klein, en dat is helemaal niet erg, zegt hoogleraar missiologie Stefan Paas in dit veelgeprezen boek. Paas onderzoekt hoe de afkalvende christelijke minderheid in een postchristelijke cultuur toch missionair kan zijn.

'Woestijnvaders. Inspiratie voor nu'
Auteur: Mattias Rouw, uitgeverij Brandaan
Vanaf de vierde eeuw trokken monniken de Egyptische woestijn in om daar, soms in volstrekte eenzaamheid, hun afgezonderde leven te wijden aan bezinning, gebed en toewijding aan God. In dit zeer toegankelijke boek laat Rouw zien hoe die vroegchristelijke monniken ons nu nog kunnen inspireren.

'Anders leven. Hedendaagse monastieke spiritualiteit'
Auteur: Thomas Quartier, uitgeverij Berne Media
De spiritualiteit van het kloosterleven is enorm populair. Erg handig ook om te ontstressen, om je tijd beter te leren managen, om je leiderschapskwaliteiten bij te spijkeren. Maar wat is eigenlijk de kern van dat contemplatieve kloosterleven? Quartier schreef er een ontregelend boek over: het kloosterleven leert je geen truukjes, maar is juist een oefening om je eigen eindigheid steeds weer te verbinden met de eeuwigheid.

'Het geheime logboek van topnerd Tycho'
Auteurs: Corien Oranje en Cees Dekker, uitgeverij Jongbloed
Een kinderboek dat wordt genomineerd als beste theologische boek? Jep. Niet zozeer omdat het verrassende theologische inzichten biedt, maar wél omdat het boek het debat over schepping en evolutie een enorme oppepper gaf. Kinderboekenschrijfster Oranje en natuurkundige Dekker betogen dat geloof in God en de evolutietheorie uitstekend samen kunnen gaan.

De jury van het beste theologische boek van 2015 wordt gevormd door de theologie-recensenten van Nederlands Dagblad en Trouw en staat onder voorzitterschap van Nico de Fijter, chef religie&filosofie van dagblad Trouw, en Dick Schinkelshoek, eindredacteur van de boeken- en cultuurbijlage van het Nederlands Dagblad.

De zesde editie van de Nacht van de Theologie vindt plaats op zaterdag 25 juni in het EO-gebouw in Hilversum. Klik hier om je voor dit evenement aan te melden.

Beeld: Pixabay

Lees ook:
 'Nacht van de Theologie live op Radio 5'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons