Kerken sturen Rutte brandbrief over GBA

Kardinaal Eijk en scriba Plaisier reageren op motie D66

in Christelijk Nieuws

Kardinaal Eijk en scriba Plaisier vinden het ‘discriminerend en onrechtvaardig’ dat kerken binnenkort geen toegang meer hebben tot de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Dat schrijven zij in een brief aan premier Mark Rutte.

In maart besloot de Tweede Kamer dat kerken en andere religieuze genootschappen geen toegang meer in de GBA krijgen. Eijk en Plaisier dringen er bij Rutte op aan dit besluit te herzien: “Door middel van de SILA als koppelinstrument is het voor onze kerkgenootschappen mogelijk een adequate ledenregistratie op peil te houden”.

Voorbeelden
In de brief worden enkele voorbeelden genoemd. Zo zou een oude vrouw die naar een verpleeghuis verhuist bijvoorbeeld kunnen vergeten haar adres door te geven. Studenten hebben vaak even geen behoefte aan de kerk, maar willen niet helemaal uit beeld raken. De SILA biedt in deze situaties uitkomst.

Administratie problemen
Deze voorbeelden zijn volgens Plaisier niet uit de lucht gegrepen. "Politieke partijen gaan te veel uit van het assertieve individu. Dat is onterecht. Bovendien kunnen de kerken zelf in de problemen komen als hun administratie niet meer op orde is".

Bron: PKN / Nederlands Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons