Hoop ondanks toename christenvervolging China

Snelle groei van de huiskerkbeweging

in Christelijk Nieuws

In China nemen religieuze vervolging en schending van mensenrechten door de overheid toe. Volgens SDOK documenteerde de christelijke organisatie China Aid een stijgend aantal gevallen van vervolging van christenen in het afgelopen jaar.

Het jaarverslag van China Aid vermeldt dat in 2015 zo’n 19.500 christenen te maken hebben gehad met vervolging, onder wie 1.728 kerkleiders. Dat zijn 126 meer kerkleiders dan het jaar ervoor. Het aantal gedetineerde christenen nam toe van ongeveer 3.000 (inclusief 450 kerkleiders) tot 3.180 (inclusief 520 kerkleiders). Verbaal, mentaal en fysiek geweld, inclusief marteling nam toe van 71 in 2014 tot 195 gevallen in 2015.

Aanleiding
China Aid noemt twee factoren die een rol spelen bij deze hogere cijfers. Als eerste het op grote schaal vastzetten en verhoren van (christelijke) mensenrechtenactivisten en advocaten in juli vorig jaar. Als tweede de kruissloopcampagne in de provincie Zhejiang en de nasleep daarvan. Veel van de mensen die zijn gearresteerd, waren betrokken bij protesten tegen het vernietigen van kruisen of zij verdedigden slachtoffers van deze campagne.

Politie
In andere delen van het land werden christenen op een andere manier aangepakt. In Guandong werden tenminste zestig huiskerken gesloten.  Veel huiskerkvoorgangers en evangelisten werden opgepakt. In de provincie Guizhou opende de overheid zelfs een speciaal hoofdkwartier in de hoofdstad om voorgangers en kerkleiders van de Huoshi-kerk te arresteren. Kerkleden werden bedreigd. In de provincie Sichuan sloten autoriteiten de Langzhong-kerk en de politie arresteerde veel kerkgangers.

Brief
Ondanks de tegenwerking laten christenen zich niet de mond snoeren. Christenen vastten, baden en organiseerden op grote schaal protesten. In juli schreven enkele voorgangers een open brief naar kerken in heel China, met de titel ‘omwille van het geloof’. De brief riep op tot een christelijke geloofshouding en broederschap, tot vasten en gebed volgens 1 Timoteus 2:1-3. Chinese kerken in binnen- en buitenland deden mee aan de gebedscampagne.

Hoop
China Aid heeft ondanks alles veel hoop voor de kerk in China, vanwege de snelle groei van de huiskerkbeweging. De organisatie gelooft dat Gods liefde en rechtvaardigheid zich uiteindelijk zullen uitstrekken over het hele land.

Bron: SDOK

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons