'Hitlers kerk' wordt herbouwd

Evangelische Kerk van Berlijn-Brandenburg bouwt nieuwe Garnizoenskerk

in Christelijk Nieuws

De kerk waarin Adolf Hitler min of meer officieel het Derde Rijk inluidde, wordt deels herbouwd. Daarover schrijft Trouw. De Evangelische Kerk van Berlijn-Brandenburg steekt 3,25 miljoen euro in een fonds om een nieuwe Garnizoenskerk neer te zetten.

Het genootschap maakt daarmee een einde aan een discussie die al een paar jaar woedt. Het bedrag is voldoende voor de herbouw van de kerktoren.

Sinds 21 maart 1933 hangt er een donkere schaduw over de Garnizoenskerk in Potsdam. Op die dag droeg rijkspresident Paul von Hindenburg symbolisch de macht over aan Hitler. Twee dagen later schafte het Duitse parlement de democratie af en was het Derde Rijk een feit. De kerk maakte de bevrijding zelf niet meer mee: in april 1945 werd ze vernietigd door Britse bommenwerpers.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons