Gebroken dromen

Geef je vervlogen droom een nieuwe kans!

Veel mensen hebben als kind ooit dromen gekoesterd. En een aantal van hen heeft die dromen als volwassene nog steeds en zij leven hun droom. Veel anderen verloren hun droom tegen de tijd dat zij volwassen werden. Met deze gebroken dromen kun je ook nog iets doen!

Ik geloof dat veel van die harts-dromen als een soort wegwijzer in ons leven door God gegeven zijn. Maar wat als je te maken krijgt met de teleurstelling doordat je dromen niet uitkomen?

1. Ga na waardoor je droom gebroken is

Dromen worden lang niet altijd als iets positiefs gezien. Tegen menig kind is gezegd: ‘Hou toch op met (dag)dromen’. En dus kun je op een gegeven moment denken dat die dromen er niet toe doen. Maar niets is minder waar. Echte dromen geven energie en vreugde wanneer ze waarheid worden. Dezelfde dromen doen pijn wanneer ze niet uit komen, om welke reden dan ook. Soms kun je achterhalen waarom jouw droom uiteen gespat is: bijvoorbeeld doordat je verkeerde keuzes maakte, of doordat iemand anders jouw droom of onschuld heeft afgepakt, doordat je de leugens bent gaan geloven dat jouw droom niet belangrijk was of doordat je nooit concrete stappen hebt gezet. Maak eens tijd om na te gaan hoe het komt dat jouw droom niet is uitgekomen. En stel jezelf de vragen: is het echt waar dat mijn droom niet is uitgekomen? Of misschien wel, maar dan op een andere manier dan ik verwacht had? Is het nu te laat om mijn droom alsnog uit te laten komen?

2. Neem je eigen emoties serieus

Elke ‘gebroken droom’, oftewel een droom die in duigen is gevallen doet pijn. Het geeft gevoelens als verdriet, boosheid, frustratie, machteloosheid. Deze gevoelens kunnen je danig in de weg zitten wanneer je net doet alsof ze er niet zijn. Dus: neem ze serieus. Denk erover na. Hoe voelt het? Wat doen deze gebroken droom met je? Wanneer je je gevoelens niet serieus neemt, dan kunnen ze je op onverwachte momenten ineens terugtrekken. Als een soort elastiek dat ineens uitgetrokken wordt en knapt. Onverwerkte gebroken dromen zorgen er vaak voor dat ook nieuwe dromen kapot gaan, simpelweg omdat je niet kunt bouwen op een kapot fundament. Neem je gevoelens serieus, praat erover met (een professioneel) iemand, laat voor je bidden en zorg dat je het verwerkt en een plek geeft.

3. Durf opnieuw te dromen

Soms denken mensen dat als hun eerdere dromen niet zijn uitgekomen, ze maar beter nooit meer kunnen dromen omdat ze dan alleen nog maar meer teleurgesteld kunnen worden. Je kunt daardoor je ogen en je hart voor nieuwe kansen en mogelijkheden sluiten. Ja, gebroken dromen doen pijn. En nee, je hoeft daar niet je leven lang voor te boeten, tenzij je ervoor kiest om het niet te verwerken. Maar wanneer jij met al je negatieve emoties aan de slag gaat en Gods heling ontvangt, dan zul je zien dat er weer ruimte komt voor nieuwe dromen. God is de Grote Droomgever. Hij heeft het zelf bedacht dat dromen in ons hart ons vullen met enthousiasme, passie en vreugde. Vraag God om nieuwe dromen en zie uit naar datgene wat Hij je gaat geven (ook als het anders is, dan wat jij verwacht).

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons