‘Ex-gedetineerden nauwelijks in beeld bij kerken’

in Christelijk Nieuws

Gedetineerden zijn, zo gauw ze vrijkomen uit de gevangenis, nauwelijks in beeld bij de kerken. Dat schrijft het Nederlands Dagblad, op basis van een onderzoek van het Centrum voor Justitiepastoraat (CJP). Het onderzoek is bedoeld om de samenwerking van diverse organisaties op gang te krijgen.

“Voor de diaconieën in Zwolle lijken de mensen met detentie-ervaring een vergeten groep’, zo concluderen Reijer de Vries en Reint van der Knijff  van de masteropleiding aan de Protestantse Theologische Universiteit.

Volgens de onderzoekers zijn er in Nederland 70 ‘kerken met stip’, in het kerkenrijke Zwolle vier. Zij hebben een bordje op hun deur waarmee ze aangeven dat ex-gevangenen welkom zijn. “Maar in de praktijk hebben ze geen contacten met de doelgroep. De ‘Kerk met Stip’ in Zwolle functioneert niet als gastvrije plek waar mensen met detentie-ervaring een geestelijk dak boven het hoofd vinden”, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek naar de nazorg aan mensen die de gevangenis verlaten werd gedaan in Zwolle. De Vries vreest dat het beeld representatief is voor heel Nederland. “Ik heb ook andere onderzoeken bekeken en daaruit blijkt hetzelfde: kerken hebben grote moeite om een band op te bouwen met ex-gedetineerden”, aldus De Vries.

Bron: Nederlands Dagblad
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons