"Een leven lang met één vrouw, dat is pas spannend!"

Trouw zijn aan je eerste liefde

in Geloven

‘Flirten is niet strafbaar,’ klinkt het geregeld in een radioreclame. EO Visie zocht drie stellen op die niet moeten dénken aan overspel, omdat ze heilig geloven in een leven lang trouw. Maar is het echt alleen maar rozengeur en maneschijn als je getrouwd bent met je ‘first love’?

'Ik wil nooit een ander'
Henk (47) en Arianne (44) Klein zijn bijna 25 jaar getrouwd, hebben drie kinderen en wonen in Huizen.

Henk: “Arianne is mijn eerste echte serieuze vriendinnetje, en gelijk ook mijn enige. Op haar 16e verjaardag verscheen ik bij haar op de stoep met zestien rode rozen. Helaas bleek ze niet thuis te zijn. Later heb ik haar mee uit gevraagd en werden we stapelverliefd – ondanks ons leeftijdsverschil van drie jaar.
Niet veel later kreeg ik de kans een studie in Zuid-Afrika te doen. Arianne achterlaten vond ik geen optie, en zij al helemaal niet. Dus zijn we vrij snel in het huwelijksbootje gestapt en zaten we een dag later al onder de evenaar.”

Arianne: “Mijn eerste indruk van Henk was verbluffend. Ik vond hem knap, hij had een auto en was wat ouder. Niet om mooi weer te spelen, maar ook na 28 jaar vind ik Henk vaak nog echt verbluffend en verrassend. Zijn energie is enorm en hij gaat er altijd voor de volle honderd procent voor – ook toen hij mij op het oog had.”

Henk: “We waren erg jong toen we trouwden. Toch heb ik daar nooit spijt van gehad. Ik vind het juist bijzonder om met Arianne een levensverhaal te schrijven en me helemaal aan één vrouw toe te wijden.”

Arianne: “Het is misschien een clichébeeld, dat drievoudige snoer tussen ons en God, maar ik vind het heel levendig. God heeft ons bij elkaar gebracht en dat wil Hij graag zo houden – en wij ook.”

Henk: “Zo lang bij dezelfde vrouw blijven, kan een sleur worden. Natuurlijk ontmoet ik weleens iemand die ik leuker vind dan alleen maar gezellig, bijvoorbeeld als ik op reis ben voor mijn werk. De vraag is hoe ver ik die gevoelens laat komen. Toch is het helemaal niet zo spannend: ik wil namelijk nooit een ander. Daar kies ik voor en ik weet dat Arianne hetzelfde doet. Dat zorgt voor een veilige basis waar geen tijdelijk genot tegenop kan. Die prijs is me veel te hoog.”

Arianne: “Ooit zei Henk: ‘Ergens op de wereld loopt iemand die ook goed bij mij past.’ ‘Onzin,’ riep ik uit. Ik geloof namelijk dat ik de enige ware voor hem ben. Gelukkig durft hij dat tegenwoordig niet meer zo hard te roepen.”

‘We zijn getrouwd en er is geen weg terug’
Daan (38) en Laura (33) Hauwert zijn zeventien jaar samen, hebben vijf kinderen en wonen in Oosterblokker.

Daan: “Ik was 19 en Laura 15 toen we elkaar ontmoetten. Als fanatiek klimmer bracht ik veel tijd door in de klimhal. Op het moment dat ik Laura in de kantine zag zitten, vond ik haar direct leuk.” 

Laura: “Dat geldt andersom ook. Toen Daan binnenkwam, dacht ik: oei, spannend. En toen kwam hij ook nog naast me zitten! Ik wist niet wat ik moest zeggen, maar Daan bracht het gesprek op gang. Vijf maanden later kregen we verkering en vier jaar later, op 14 juli 2003, zijn we getrouwd.
We studeerden allebei nog, dus na de huwelijksdag hadden we zomervakantie. Dat maakte de beginperiode niet makkelijk. Opeens waren we fulltime samen…”

Daan: “Je leert elkaar kennen op manieren die je niet gewend bent. Ken je de uitspraak ‘trouwen is leuk, maar getrouwd zijn is leuker’? Klinkt misschien flauw, maar het klopt voor ons wel. Je leert de ander steeds beter kennen en na verloop van tijd weet je niet anders meer dan dat je samen bent. Die zekerheid is heerlijk. Er is geen twijfel. Natuurlijk hebben we soms geestelijke strijd en rare gedachten, maar die kunnen we bij elkaar kwijt. Ik voel de openheid om te zeggen: ‘Ik heb een mooie vrouw gezien en dat deed wat met me. Dat is niet wat ik wil, maar het is wel gebeurd.’”

Laura: “Zolang je die verleiding geheim houdt en niet in het licht brengt, wordt het alleen maar erger. Openheid is voor ons belangrijk. Voordat we trouwden, volgden we een huwelijkscursus. Daar hoorde ik een ander stel zeggen: ‘Er is geen achterdeur.’ Dat heb ik altijd onthouden. We zijn getrouwd en er is geen weg terug. Scheiden is simpelweg geen optie.”

Daan: “In onze verkeringstijd is het twintig minuten uit geweest. Toen zeiden we tegen elkaar: ‘We redden het niet zo. We moeten kiezen voor elkaar, maar ook voor God. Dat bracht ons voor het eerst samen in een kerk. Veel dingen die ik daar hoorde, geloofde ik allemaal al. Maar toch viel alles daar pas op z’n plek. God heeft ons leven en onze kijk op het huwelijk veranderd. Hij is ons geheim voor een goede relatie.” 

Laura: “Laatst realiseerden we ons dat we te weinig samen bidden. Voor de meivakantie stelde Daan voor om te gaan bidden en vasten. Ik had daar eerst totaal geen zin in, maar we hebben het toch gedaan en merkten dat het goed was. We zagen dat we een team moeten vormen. Voor onszelf, voor de kinderen en voor de buitenwereld.”

‘Hij is al 40 jaar mijn vakantievriendje’
Dirk (58) en Larinda (56) Bok zijn veertig jaar samen, hebben drie kinderen en wonen in Bleiswijk.

Larinda: “Mensen zeggen vaak dat vakantieliefdes niet lang duren, maar ik heb al veertig jaar een vakantievriendje! We zijn elkaars eerste liefde. Veertig jaar geleden verbleven we met twee gezinnen in dezelfde vakantieboerderij, omdat de boerin per ongeluk een dubbele boeking had gemaakt. Aan het eind van die week sloeg de vonk over.”

Dirk: “Zijn we nu nog net zo verliefd als toen? Nee. Onze liefde is anders. Dieper.”

Larinda: “Toen Dirk 27 was, kreeg hij kanker. Onze wereld stortte in. Maar zijn ziekte bracht ons ook dichter bij elkaar. We praatten veel en ondersteunden elkaar zoveel mogelijk. Ook nadat Dirk genezen was, hadden we het niet altijd makkelijk. Na dertig jaar op de groenteveiling gewerkt te hebben, raakte Dirk onverwacht zijn baan kwijt en een half jaar geleden belandde ik zelf in een naar arbeidsconflict. Ik kon in die tijd nauwelijks slapen, at bijna niets meer en verloor veel gewicht. ”

Dirk: “Nadat ik mijn baan was verloren, ben ik voor mezelf begonnen. Natuurlijk was het niet altijd makkelijk, maar weet je: sinds ik kanker heb gehad, weet ik dat de Heer mijn Herder is. Ik kan altijd terecht bij Larinda en bij mijn Vader in de hemel. Zij vormen mijn basis.”

Larinda: “Het is voor ons erg belangrijk om in gesprek te blijven. De laatste maanden, toen ik veel wilde praten en moest uithuilen, steunde Dirk mij door dik en dun. Het was voor hem niet makkelijk om te moeten toezien hoe het proces verliep en ik eronder leed. Ik weet niet wat de bedoeling van dit alles was, maar ik weet wel dat God ons leven leidt.”

Dirk: “Zelfs na veertig jaar blijft onze relatie zich verdiepen. Nu de kinderen volwassen zijn, hebben we meer gelegenheid om dagjes of weekendjes op stap te gaan. Eén zaterdag per maand houden we Dirk en Larinda-dag. Daarnaast hebben we een vaste avond in de week waarop we tijd voor elkaar reserveren.”

Larinda: “Het helpt ook om samen te bidden. We beginnen de dag ieder apart met gebed en sluiten de dag samen af met God. Toen onze kinderen in de tienerleeftijd zaten, ontdekten we tijdens een cursusavond over het huwelijk dat we eigenlijk veel langs elkaar heen praatten. We hadden het bijna alleen maar over koetjes en kalfjes. Op die avond leerden we hoe we emoties met elkaar kunnen delen. Dat maakt onze relatie intiemer. Het klinkt nu misschien alsof we een ideaal stel zijn, maar ook wij lopen het risico dat we te veel met ons eigen ding bezig zijn. Daaraan moeten we blijven werken.”

Dirk: “Waar wij steeds meer ervaren dat onze relatie zich verdiept, zien we veel stellen om ons heen uit elkaar gaan. Dat maakt me extra blij met de schat die ik heb. Wij weten dat ‘houden van’ meer is dan een zoet cliché.”


Bron: EO Visie 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons