Christenvervolging China is toegenomen in 2015

Vervolging vooral merkbaar Chinese provincie Zhe­jiang

in Christelijk Nieuws

De vervolging van Christenen in China is in 2015 sterk toegenomen. Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarraport van de Amerikaanse organisatie China Aid, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

Volgens China Aid intensiveerden alle ministeries van de Chinese overheid vorig jaar de aanpak van huiskerken. Het sterkst was dat merkbaar in de provincie Zhe­jiang. Daar werden kerkgebouwen ontdaan van kruisen. Tijdens deze campagne werden tientallen kerkleiders opgepakt. Ook drie advocaten die protest aantekenden tegen de vernielingen, zijn aangehouden.

Andere gebieden waar het overheidsoptreden toenam, waren Guangdong, Guizhou, Guangxi, Sichuan, Xinjiang en Tibet. Volgens China Aid zijn talloze huiskerken gesloten en tientallen predikanten gevangengezet.

De organisatie denkt dat de toegenomen christenvervolging te mede maken heeft met de anti­corruptiecampagne van president Xi. Hooggeplaatste functionarissen van de Communistische Partij zijn daarvan het slachtoffer geworden. Daardoor kost het Xi moeite om de gelederen gesloten te houden. Om de aandacht daarvan af te leiden, zouden religieuze groeperingen en mensenrechtenorganisaties extra onder de loep genomen worden.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons