Binnenspelen

Blog van Tim van Wijngaarden

Mijn sponsorkindje Hope kijkt me aan vanaf zijn eeuwig zonnige foto. Ik blader driftig door de documenten van de vakantie. ‘Zoek je iets?’ vraagt hij. ‘Ja,’ mompel ik. ‘Ik zoek de voorwaarden om te kijken of er iets staat over zongarantie.’

Ik had mezelf na een winter hard werken een fijne meivakantie in het vooruitzicht gesteld. Met nadruk op mij: mijvakantie. Ideaal: mooi huisje. De kinderen zouden de hele dag buitenspelen in de zon. Mijn lief zou het huis bestieren en ik zou vakantie vieren. Kortom: ieder zou doen waar hij of zij goed in is. Ieder in zijn kracht. 

‘En, leuk geweest?’ vraagt Hope. Ik loop leeg: ‘Het was noodweer! Het sneeuwde, hagelde, regende en het was zó koud, dat ken jij niet, Hope! Jij hebt zongarantie. Lucky you! Het was dus binnenspelen! Dan moet je van alles ondernemen om het een beetje gezellig te houden.’ Ik leg Hope uit wat musea, binnenspeeltuinen en dierentuinen zijn. ‘Dat gezeul langs gekooide dieren uit jouw land, daar word je zo moe van!’ huil ik. Ik zie zijn verbazing niet. 

Ik draaf door: ‘Het allerergste was de binnenspeeltuin. De uitvinder van dat bad van hysterie en overprikkeling moet de gevangenis in! Overal krijsende kinderen in een soort felgekleurde kooi met allemaal ballen erin. Stampende muziek. De hele dag. Dan gaan kinderen rare dingen doen. Ik zag een meisje dat ontdekte dat zo’n balletje precies in de mond van haar broertje past. Als je hard duwt passen er drie!’ Hope grapt: ‘Wordt het toch nog een jongen met ballen.’ (Stilte) ‘Het waren jouw kinderen?’ Ik (zachtjes): ‘Ja.’ 

Hope zegt ernstig: ‘Ik heb wel te doen met jouw kinderen. Die moeten echt afzien in Nederland. Kan ik niet helpen? Kan ik ze misschien sponsoren zodat ze de kansen krijgen die ik wel heb?’ Ik kijk Hope verbijsterd aan. ‘Jij? sponsoren? Dat is de omgekeerde wereld!’ ‘Grapje!’ lacht Hope, ‘dat vind jij toch leuk?’ 
Woedend kijk ik hem aan: ‘Is dat Afrikaanse humor? Jij hebt nog heel veel te leren!’ ‘Op jouw kosten!’ giert Hope en springt op. ‘Wat ga jij doen?’ Hope: ‘Speelkwartier: buitenspelen. De zon schijnt hier. Bij jou ook trouwens.’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons