Bediening

Blog van TimZingt

Met enige regelmaat komen ze langs 
in kerken: mannen met een bediening. Ze reizen rond met hun verhaal, hun ministry. Want zo heet een bediening: een ministry.

Voet-tussen-de-deur-ministries, vertel-het-aan-de-mensen-ministries, dan-maar-door-hun-strot-ministries. Het zijn mannen met én een passie én een visie
 én een doelgroep én een stappenplan. Allemaal te vinden in de boeken die ze schrijven, die na de dienst verkrijgbaar zijn (volg de banners). Mannen met tijd om na de dienst nog met mensen door te praten, mannen die avond aan avond in de weer zijn, studieweekenden leiden of rillen in de Ardennen met mannen die zichzelf kwijt zijn. 

Bij de toewijding van deze geen-avond-thuis-mannen steekt mijn deeltijdtoewijding nogal schril af. Zij brengen offers voor hun bediening. Zij zullen niet ledig worden aangetroffen. En ik? Als grapjas-zorgvader loop ik kans om op de jongste dag slechts bezig te zijn met het verschonen van luiers of het streng toespreken van een kind dat te veel op zijn vader lijkt. Het échte werk wordt door deze mannen geleverd. Ik kom daar domweg niet aan toe. Geen schatten in de hemel voor mij vanwege mijn schatjes op aarde. 

Het valt trouwens wel op: deze mannen met een bediening zie je altijd alleen. Hoogstzelden zie je ze met hun vrouw of gezin. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de gezinnen achter de ministry. Die blijven vaak een mysterie: de backoffice die de bediening mogelijk maakt. De vrouw, die, als hij vertelt van de Heilige Geest, ondertussen naar de supermarkt is geweest. De kinderen waar papa geen tijd voor heeft omdat zijn boek af moet. Het gezin: de plek waar de klappen vallen. Want daar worden de echte offers gebracht, niet door de mannen met bediening.

Afgelopen jaren zijn tal van boeken verschenen van kinderen die op de puinhopen van hun jeugd-met-vader-met-een-bediening nog iets van God proberen te vinden. Zij dragen de bediening van papa op hun nek. Een bediening zou je haast definiëren als een ‘heilig werk van vader waarbij het gezin blijvende schade oploopt’. Ik houd het toch maar op mijn deeltijdwerk en ruik dat ik nu een luier moet verschonen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons