‘Als we bidden, kunnen we de geschiedenis van dit land veranderen!’

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Ik zat vorig weekend in een Britse kerk, ten zuiden van Londen. De vrouwelijke voorganger was op dreef en vertelde een verhaal om haar stelling te onderbouwen. In mei 1940 zaten duizenden Britse troepen klem bij Duinkerken. Hitler rukte op en de troepen konden geen kant op. De Britse koning, George de zesde, riep een dag van gebed uit.

Onverwacht staakte Hitler zijn opmars, en de Britse troepen kregen de tijd om over water naar Engeland te vertrekken. Er stak zelfs een storm op die voorkwam dat Duitse vliegtuigen konden opstijgen om de vluchtende troepen te bombarderen. De zee daarentegen was opmerkelijk kalm die dag... 

Aanleiding voor het verhaal was 2 Kronieken 7, waar Salomo net de tempel heeft herbouwd. God belooft Salomo daar dat Hij hem nabij zal zijn als hij naar God luistert. En dat het land ‘genezen’ zal worden als het volk daar nederig en schuldbewust om bidt. 

Na de kerkdienst zei m’n vrouw: ‘Dat verhaal over Duinkerken, dat trok jij vast niet.’ Ze kent mij. En ze had een beetje gelijk. Want de predikant was nog niet klaar met het verhaal over koning George, of ik dacht: 'die zes miljoen joden, zouden die niet gebeden hebben? Vast wel.. '

Ik had het heel erg fijn gevonden als de predikant die nuance had aangebracht. Ja, God wil graag dat we bidden en ja, er zijn genoeg verhalen in de Bijbel die erop wijzen dat er een relatie is tussen menselijk gebed en goddelijk handelen. Maar het is geen wiskunde. Hoe het precies zit, weten we niet. Zou u dat erbij willen zeggen, dominees? 

Tijs van den Brink 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons