Acteur Barry Atsma: bewondering voor gelovige mensen

in Mediatips

“Ik heb begrip gekregen voor hun geloofsbeleving. Het pure Woord van God, zonder tussenpersoon bijna. Het heeft iets heel meditatiefs.” In een interview met CIP.nl vertelt de hoofdrolspeler van ‘Knielen op een bed violen’ over zijn ervaringen tijdens het maken van de verfilming van het bekende boek van Jan Siebelink.

Gelovig nest
Als voorbereiding op de film, die sinds 25 februari in de bioscopen draait, ging Atsma ‘undercover’ in een kleine boerenkerk van de Oud Gereformeerde Gemeente. Daarover vertelt hij: “De puurheid, de kaalheid, maar ook de hardheid ervan. Ik heb begrip gekregen voor hun geloofsbeleving. Het pure Woord van God, zonder tussenpersoon bijna. Het heeft iets heel meditatiefs.”

Atsma is zelf niet gelovig, maar komt wel uit een gelovig nest. Zijn vader, die het geloof eerder bewust achter zich liet, is tegenwoordig zelfs weer af en toe in de kerk te vinden. Ook zijn oma was een trouwe kerkganger. “Ik herinner me nog als kind van negen dat mijn oma sprak over het oordeel van God.” 

Jaloers
Hoewel Atsma dus niet gelooft, voelt hij wel wat jaloezie ten opzichte van gelovige mensen. “Ik heb het idee dat geloven rust geeft. Het hebben van een doel, de warmte van de geloofsgemeenschap. Daar ben ik wel jaloers op”, geeft hij toe. Tegelijkertijd heeft hij moeite met de stelligheid waarmee het geloof soms gepaard gaat. “Ik vind het lastig als het geloof overal een antwoord op heeft en mensen uitsluit. Geloven is toch ook worstelen, hopen dat het zo is?” 

Liefde als basis
Volgens Atsma is de belangrijkste les van de film liefde. “Iedereen is op zoek naar zingeving en die zoektocht leidt soms tot verkeerde keuzes. In de film laat Hans zijn gezin varen. Terwijl hij juist voor de liefde moet kiezen. Liefde is de basis van alles.”

Bron: CIP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons