Zwolse Koningsdag omringd door engelen

in Geloven

Vandaag zijn alle ogen op Zwolle gericht. De gezamenlijke Zwolse kerken maken daar handig gebruik van en lanceren hun nieuwe slogan: Zwolle. Een stad vol engelen.

“Zwolle staat vandaag ‘in the picture’ van heel Nederland. Dan willen we als kerken natuurlijk graag aanwezig zijn”, vertelt Mink de Vries. De Vries is voorzitter van Podium van Kerken en één van de initiatiefnemers.

Honderden engelen
Zo’n twee- tot driehonderd engelen maken vandaag hun opwachting in de Zwolse binnenstad. “Een gevarieerd gezelschap”, licht De Vries toe. De leeftijd varieert van 10 tot 79 jaar en de deelnemers komen uit allerlei verschillende kerkstromingen. Ze dragen een t-shirt met daarop een boodschap zoals ‘engel van de vrede’ of ‘engel van de verbinding’. “We hopen daarmee het gesprek met de mensen aan te gaan”, licht De Vries toe. Naast deze engelen is er ook een prominente rol voor tien andere engelen, gekleed in engelenkostuum. “Op vijf belangrijke plekken langs de route waar het koninklijk paar even stilstaat, zullen deze groene engelen gaan staan of zitten. Zij verwijzen naar het glazen standbeeld van de engel Gabriël, dat midden op het kerkplein staat.”

Engelenkoor
Het hoogtepunt van de dag is een samenkomst om 13:00 uur bij het beeld van de engel Gabriël op het Kerkplein. Daar brengt een heus engelenkoor het eerste couplet van “Hymn for the weekend (Coldplay) en “Gloria in Excelsis Deo” ten gehore. “In dat nummer van Coldplay komt een engel naar de zanger toe, die zich naar voelt. De engel richt hem weer op. Hij geeft hoop, bemoediging en steun”, vertelt De Vries. Dat is ook onze boodschap: engelen zijn dienaren van God en zijn er voor iedereen.”

Engelen op aarde
Een van de deelnemende engelen is de 28-jarige Sebastiaan Verheij (foto). “Ik vind dit een geweldige manier om te laten zien dat God er voor iedereen is. God heeft altijd zijn engelen op aarde om in goede en slecht momenten bij mensen te zijn.” Verheij kiest er heel bewust voor zijn geloof zo expliciet uit te dragen. “Ik wil me echt voor God inzetten”, zegt hij vastberaden. “Mijn middelbare schoolperiode was een moeilijke periode. Net als veel tieners in die leeftijdsfase worstelde ik met mijn identiteit.” Een visioen tijdens het kerkkamp betekende voor hem een keerpunt. “In dat visioen was ik op de vlucht. Twee klasgenootjes, christenen, zaten op een speeltoestel en riepen me: “Kom maar, hier is het veilig.” Die veilige plek stond symbool voor God. “Na die tijd heb ik veel gesprekken gevoerd en echt ervaren dat God er ook voor mij wil zijn."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons